Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A fogyókúra alatt hasmenés lehet a vége a gyors váltásnak

Diéta & Táplálkozás

A fogyókúra alatt hasmenés lehet a vége a gyors váltásnak

Aki korábban belecsapott már nagyobb kaliberű fogyókúrákba – tehát nem holmi villámdiétákkal kísérletezett –, az biztosan megtapasztalta már, hogy milyen érzékeny rendszerre épül fel a szervezetünk, ezáltal egy nagyobb változás is elképesztő hatásokat eredményezhet.

Példának okáért a fogyókúra alatt hasmenést okozhat a túl hirtelen és túl drasztikus étrendváltás. Ettől rengetegen hajlamosak megijedni, hiszen a gyakran napokig is elhúzódó jelenség igencsak kellemetlen lehet, de felesleges megijedni, ez egyfajta természetes reakció, aminek az okait igyekszünk megmagyarázni az alábbiakban.

A rostok okozzák a legtöbbször a hasmenést

Először is érdemes körüljárni azt, hogy mi okozza egyáltalán ilyenkor a hasmenéses állapotot? Az esetek többségében a rost áll a háttérben, aminek az oka drámaian egyszerű: az elhízást a legtöbb embernél az idézi elő, hogy nagyon kevés rostot fogyaszt, márpedig az a gyors anyagcsere, a gyakori székletürítés alapjainak tekinthető.

Amennyiben fogyókúrára adnánk a fejünket, a kapcsolódó életmódváltás hátterében jellemzően a rostbevitel emelkedése áll, hiszen az emberek elkezdenek egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a zsírt, a szénhidrátokat, a péksüteményeket és a tésztaféléket háttérbe szorítani, ami hirtelen arra kényszeríti az emésztőrendszerünket, hogy maximális fordulatszámon pörögjön.

Ezt fokozhatjuk még például a vízfogyasztás növelésével. A sok víz eleve hasmenést okozhat, de ha sok rosttal párosul, akkor a helyzet még drasztikusabbra fordulhat vele, hiszen amint hozzászokik a szervezetünk a sok folyadékhoz, azonnal elkezdi kihajtani magából a bevitt táplálékokat, azaz hasmenésünk lesz.

Ilyenkor indul be az anyagcseréd

Ilyen körülmények között tehát a szervezetben óriási változások állnak be, pláne az addigi egészségtelen és monoton életmód után, hiszen amennyiben sikerült elhíznunk, akkor szinte biztosan nem voltunk a táplálkozás mintapéldái. A hirtelen változásra pedig nem lesz felkészülve sem a gyomor, sem a bélrendszer!

Képzeljük el, hogy sejtjeink korábban hozzászoktak a kényelemhez, hogy bőven ráérnek lassan működni, lassan feldolgozni az ételeket, mert úgyis csak gyors felszívódású táplálékot juttatunk a szervezetbe. A rostokkal viszont ez megváltozik, hiszen ezekkel rengeteget kell dolgoznia az emésztőnedveknek és az enzimeknek, és ha folyamatos az ellátottság, akkor ez a pörgés megmarad, így az anyagcserénk folyamatosan nagy sebességet diktál, ami nélkül a fogyás elképzelhetetlen.

Nem kell aggódni

Bár talán a fentiekből is kiderülhetett, azonban most konkrétan kijelentenénk, hogy a hasmenés a fogyókúra alatt teljesen megszokott, teljesen normális jelenség még akkor is, ha ügyelünk a fokozatosságra, hiszen egyszer eljutunk azokra a határpontokra, ahol megálljt kell parancsolnunk a folyamatoknak, és ezt a szervezetünk többnyire hasmenéssel jelzi majd nekünk.

Jellemzően 2-3 nap alatt, érzékenyebb gyomorral megáldott embereknél legfeljebb egy hét alatt el szokott múlni magától a folyamat, és bár az anyagcsere gyors marad, de a széklet állaga normalizálódik, tehát aggodalomra semmi ok. Sőt mi több, ez egyfajta visszajelzés is lehet számunkra, hogy valamit jól csinálunk, hiszen ha a szervezetünk belülről jelez, az lassacskán kívül is megmutatkozik majd rajtunk.

Természetesen a napok óta tartó, más kellemetlen tünetekkel járó hasmenés esetén érdemes felfüggeszteni vagy módosítani a fogyókúrát, és egy orvos felkeresése is javasolt.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel