Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A KETO-diéta előnyei

Diéta & Táplálkozás

A KETO-diéta előnyei

A KETO-, vagy más néven ketogén diéta eredetileg nem fogyókúrás célzattal lett megálmodva, éppen ellenkezőleg, egy speciális terápiához tartozott, méghozzá epilepsziától szenvedő gyermekek számára. Lényege, hogy táplálkozásunkból drasztikus mértékben kivonjuk a szénhidrátot, ami ugyebár jelentős fogyást indíthat el a szervezetünkben.

Feltéve, ha jól csinálunk mindent, hiszen a KETO-diéta kapcsán sajnos rengeteg a tévhit. Bár a módszer valóban hatékony, ellenben a tapasztalat azt mutatja, hogy ha nem orvos és dietetikus segítségével kerül kialakításra a kapcsolódó étrend, akkor jellemzően csak félreértések, bonyodalmak és nehézségek szoktak lenni belőle. Ettől eltekintve azonban sok előnye van, lássuk a legfontosabbakat!

Valóban hatásos

Amit a KETO-diéta előnyei kapcsán feltétlenül ki kell emelnünk a sorból, hogy nagyon sok fogyókúrával ellentétben ez valóban működik, tehát megfelelő alapok mellett tényleg le lehet adni vele néhány kilót. Hogy mitől működik ez a diéta, és a többi mitől nem?

Ennek az oka az, hogy a szénhidrát szinte teljesen kikerül az étrendből, vagyis a sejtjeink nem jutnak elég energiához, aminek részeként elindul a szervezeten belül egy olyan folyamat, aminek részeként a testünk elkezdi felélni tartalékait. A legtöbb diétával ellentétben azért nem indul meg ilyen esetben egy folyamat, mely megálljt parancsol az anyagcserének, mert nem éhezünk, csak egy többnyire felesleges alapanyag mennyiségét csökkentjük jelentős mértékben.

Ha pedig a szénhidrát szintje apad, akkor a test azonnal elkezdi felszámolni a zsírraktárakat, tehát elindul az orvostudomány által csak liolízisként említett folyamat, azaz köznyelven a zsírégetés. Hiába lett divat a KETO-diéta, megfelelően alkalmazva tehát valóban működőképes, méghozzá egyáltalán nem időigényes formában.

Természetesen a teljes megvonás tilos, de napi 80-100 gramm szénhidrátnál többre nincs szüksége a szervezetünknek, ellenkező esetben nagyon kellemetlen szövődményekkel számolhatunk – ezt nem árt észben tartanunk, mikor elkezdjük.

Segíti a cukorbetegek állapotát

Azon túl, hogy hatásos, hovatovább kiszakít a szokásos magyar konyha kellemetlen berögződéseiből, a KETO-diéta elképesztően jó hatást gyakorol a cukorbetegek egészségi állapotára. Bár ehhez még fontosabb lesz az, hogy szakember felügyelete mellett történjen a diéta – hiszen a cukorbetegek számára nem ajánlott egyik fogyókúrás módszer sem, ez pedig ellenőrzés nélül pláne nem –, ugyanakkor kutatások igazolják előnyeit.

A New York-i Mount Sina Kórház kutatócsoportja ugyanis bebizonyította, hogy a KETO-diétával elősegíthető a vesekárosodás megelőzése, ami a cukorbetegek számára az egyik legnagyobb rizikófaktor. A szakemberek egérkísérletekkel igazolták, hogy a szénhidrát jelentős csökkenése már nyolc hét elteltével képes visszafordítani azokat a folyamatokat, melyek a cukorbetegeknél a vesekárosodást előidézik.

Nem árt azért vigyázni vele

Persze fontos kiemelni, hogy a KETO-diéta sem valamiféle csodamódszer, szó sincs arról, hogy áttérünk, és azonnal repkednek le rólunk a kilók. Itt is van pár nap átállási szakasz, és a kúra során 3-4 hét alatt 2-3 kilót adhatunk majd le, ennél többet azonban ne nagyon várjunk, mint ahogyan a diétát sem szabad ennél tovább folytatni.

A KETO-diéta ugyanis nem életmódváltásra van, nem alkalmas hosszútávú alkalmazásra, de van sok más egyéb hátránya is, melyekről egy következő cikkünkben értekezünk bővebben.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel