Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A májkímélő diéta szempontjai

Diéta & Táplálkozás

A májkímélő diéta szempontjai

A májbetegségek következtében megnõ a szervezet energiaigénye, ezt az igényt azonban a máj kímélése és tehermentesítése mellettszükséges megadni a szervezet számára, ami komoly és szigorú diéta betartásátköveteli meg.

A májkímélõ diétának van néhány fontos alapelve, amivel valóban tehermentesíthetõ ez a belsõ szerv. Oda kell figyelni az összetett szénhidrátokfogyasztására, amivel nõ a máj glikogéntartalma. Hangsúlyos lesz a fehérjefogyasztás,amik segítenek a májnak a regenerálódásban. Mindemellett pedig csökkenteni kella zsíros ételek fogyasztását, hogy csökkenthetõ legyen az epe termelõdése.

A máj egészséges mûködéséhez az úgynevezett methionin és cystin aminosavakjárulnak hozzá, amiket elsõsorban a jó minõségû állati fehérjék fogyasztásávaltudunk biztosítani a szervezetünk számára, hiszen ezek olyan esszenciálisaminosavak, amiket más forrásból nehezen kap meg a szervezet. Nagyon oda kellfigyelni az összetett szénhidrátok fogyasztására is, ami a napi kalória bevitelfelét kell, hogy kitegye.

A máj megkímélése érdekében azonban a finomított szénhidrátokat és az egyszerû cukrokat el kell kerülnünk, továbbá a sófogyasztását is minimalizálnunk kell (maximum napi 5 gramm), mert csak károshatásai vannak erre a belsõ szervre. Sõt még az egyéb fûszerezést is jobb, halecsökkentjük, és ennek még a bors és a mustár használatára is ki kellterjednie. A napi kalóriafogyasztás 30%-a lehet zsír. Mindezek mellett még azis fontos, hogy 2-2,5 liter tiszta vizet fogyasszunk el egy nap során, ésegyünk legalább 5-6 alkalommal, sõt iktassunk be naponta fél kiló frisszöldséget és gyümölcsöt is az étrendünkbe.

A tápanyagok aránya és a zsírszegény táplálkozás nagyonfontos a májkímélõ diétában. Ugyanakkor az esszenciális zsírokra és az omega-3 zsírsavakra a szervezetnek szüksége van, éppen ezért ajánlott a napi fél kilófriss gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Ezekkel még a megfelelõ mennyiségûvitamint és ásványi anyagot is képesek vagyunk biztosítani a szervezetünkszámára. Hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy májkímélõ diéta révén a lehetõlegjobb, ha mindenféle étrend-kiegészítõt és szintetikus anyagot mellõzünk azéletünkbõl. Mivel ez a mennyiségû zöldség és gyümölcs képes puffasztani azembert, nem véletlen, hogy az étkezéseink érdemes öt-hat részre felosztani egy nap folyamán, és érdemes egy alkalommal csak kevesebbet ennünk.

A cikkünk zárásaként szeretnénk egy listában összefoglalni,hogy mik azok az élelmiszerek, amik fogyaszthatóak, és mik azok azélelmiszerek, amik kerülendõek egy májkímélõ diétában.

A májkímélõ diéta ajánlott élelmiszerei:

sovány húsok és húskészítmények, halak,

elsõsorban házi tej és tejtermékek,

olívaolaj és a hidegen sajtolt olajok

tojás

zöldség és gyümölcs.

A májkímélõ diéta kerülendõ élelmiszerei:

vörös húsok és húskészítmények,

zsíros húsok és húskészítmények,

állati zsiradékok,

puffasztó zöldségek és gyümölcsök(szárazhüvelyes, káposzták, banán),

alkohol.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel