Az elmúlt néhány évben a fogyókúrás módszerek és diétásétrendek gombamód szaporodtak és jelentõs divatággá nõtte ki magát ez a területlátványos és tartós eredményeket ígérve követõiknek akár rövidtávon. Amindennapok kõkemény tapasztalatai szerint azonban ezeknek a diétáknak csak kevésszázaléka valóban sikeres, inkább csak szemfényvesztés.
A jó hír viszont az,hogy léteznek olyan módszerek is, amelyek hatékonyságát és eredményességét mártudományos eredményekkel is alátámasztották, ilyen például a mediterrán diétais. A mediterrán diéta segítségével jelentõs változások érhetõek el az embermindennapjaiban, és mindezt úgy, hogy életmódváltásban is támogatja aprogramban részt vevõ fogyni vágyókat a diéta.
A Harvard Egyetem kutatói, kiváló orvosokból álló csapata,hónapokon át dolgoztak azon, hogy tényekkel alátámasszák a mediterrán diétaprogramjának sikerességét és eredményességét. A 26 ezer ember részvételévelkészült kutatás eredménye igazolta, hogy a mediterrán diéta nemszemfényvesztés, sõt, praktikus és egészséges segítséget nyújt a fogynivágyóknak.
Milyen alapokra épít a mediterrán diéta? Az egyiklegfontosabb alapkõ a diétában az olívaolajjal való sütés, fõzés anapraforgóolaj és egyéb zsírok alkalmazása helyett. A harvardi kutatáseredményei szerint már önmagában ez az egy tényezõ 10%-kal csökkentheti adaganatos megbetegedések elõfordulásának kockázatát.
A diéta továbbialapvetései pedig szintén egy egészségesebb életmód felé terelnek bennünket,hiszen sok zöldség, gyümölcs és teljes kiõrlésû gabonák fogyasztása áll a programközéppontjában.
A mediterrán diéta apró trükkjei további segítséget adnakszámunkra mind a fogyásban, mind az egészségesebb táplálkozásban. A zöldségekés gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalmának maximalizálása érdekébenérdemes azokat alacsony hõfokon feldolgoznunk vagy akár nyersen fogyasztanunk.Hetente több alkalommal tanácsos halat ennünk, és kerülnünk a vörös húsokat,ellenben a vörös borból akár napi 1-2 dl mennyiséget is ihatunk.
A vörös húsokkal kapcsolatban érdemes kiemelni a Harvard Egyetemegyéb tanulmányait is, amely szerint a vörös húsok mellõzése és a hüvelyeszöldségek (pl. borsó, lencse stb.) elõtérbe kerülése az étrendben már 12%-kalcsökkenti a daganatos, rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Amediterrán diétára is igaz hát ez a kedvezõ hatás, sõt a koleszterint isjótékonyan befolyásolja és mindezeket az eredményeket a tartós fogyás mellettgarantálja.
A mediterrán diéta a zöldség, gyümölcs és hal alapútáplálkozással különféle meglévõ vagy éppen formálódó egészségügyi problémánkonsegíthet. Vagy ha éppen attól tartunk, hogy a genetikai hajlam alapjánfogékonyabbak vagyunk egy betegségre, akkor a diétával sokat tehetünk ebetegség kialakulásának megelõzõséért.
Hiszen mennyivel jobb ma több zöldséget,és gyümölcsöt ennünk, mint holnap gyógyszert szednünk egy betegségünkre. Amediterrán diéta például a prosztataproblémák esetében a brokkoli fogyasztásátjavasolja, hiszen már heti 400 grammnyi brokkoli bevitelével minimalizálhatjuka daganat kialakulásáért felelõs sejtek elszaporodását.