Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A rost segít fogynod

Diéta & Táplálkozás

A rost segít fogynod

A súlygyarapodás hátterében általában valamilyen rosszétkezési szokás húzódik meg, vagyis többet eszünk, mint amit a szervezetünkmûködése valójában igényel – a természetes fogyás ezt a rossz szokást igyekszik kiiktatni.

A rost viszont úgy segít fogyni, hogy azt nem is érzékeljük. Harostokban gazdag étrendet követünk azt fogjuk megtapasztalni, hogy a megszokottnál kisebb adagoktól is megtelik a hasunk – sõt a szervezetünkre iscsupa jótékony hatást gyakorol a rost.

A rostok felturbózzák az anyagcserét,segítik az emésztést így elõsegíti a szervezet méregtelenítését is. Mennyirostra van szüksége a szervezetünknek, hogy beinduljanak ezek a remekfolyamatok a testünkben?

Dietetikusok véleménye szerint az egyes tápanyagok napi megfelelõ aránya a következõ: 30% zsír, 25% fehérje, 45% szénhidrát. Ebben atápanyagpalettában kell, hogy helyet kapjon napi szinten 30-40 gramm rost, ésha a rost felé billen a mérleg, mondjuk a zsírbevitel kárára, máris beindul asúlyvesztés folyamata.

Idõzíthetjük a rostban gazdag táplálkozást reggelre, hogy kellõ energiával lásson el bennünket a nap folyamán; vagy éppen vacsorára, hogybiztosan jól induljon a másnap reggel. Most már csak az a kérdés, hogy milyenrostban gazdag élelmiszereket részesíthetünk elõnyben?

Nézzünk egy gyors felsorolást: búzakorpa (100 grammban, 54 gramm rost), grahamliszt (100 g/19 g),aszalt szilva (100 g/13g), árpagyöngy (100 g/12g), zabpehely (100 g/10g),petrezselyemgyökér (100g/8 g).

A magvak szerelmeseinek igazán könnyû elérnie a megfelelõ rostfogyasztást, hiszen bátran ehetünk diót, mogyorót és pisztáciát(allergének révén viszont érdemes vigyázni a fogyasztásukkal).

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel