Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A South Beach diéta, avagy a leghatásosabb fogyókúra

Diéta & Táplálkozás

A South Beach diéta, avagy a leghatásosabb fogyókúra

Két kezünk is kevés lenne ahhoz, ha számszerûsíteni akarnánkmennyi diétás program elérhetõ manapság számunkra, viszont ha nevesíteniakarjuk a leghatékonyabb fogyókúrás módszert, az az ún. South Beach diéta, amitArthur Agaston, amerikai szívgyógyász neve fémjelez.

A doktor úrnakszámtalanszor kellett azzal a problémával szembenéznie, hogy a szívinfarktusraés cukorbetegségekre fogékonyabb paciensei mind, mind elhízottak, aminek hátterében a rossz táplálkozási szokásaik állnak.

A szívgyógyász pacienseitviszont nem lehetett sportokkal támogatni a súlyuk csökkentésében, a professzorezért egy diétás módszer kidolgozásában látta a megoldást, ami segít abetegeinek a fogyásban.

Ez a történeti háttere az Atkins diéta alapjain nyugvóSouth Beach diétának, ami tartalmaz sovány húsokat és ún. jó szénhidrátokat.

Azorvos szerint a komplex szénhidrátok segítik a diétát azzal, hogy lassan szívódnak fel, tartósan emelik meg a vércukor szintet, és ez által fenntartanak egy egészséges teltség érzetet; ellenben az egyszerû szénhidráttal,amit elfogyasztva rövid idõn belül megéhezünk, hiszen hirtelen emeli éscsökkenti a vércukorszintet.

A South Beach diéta hatékonysága a harmóniára és az egyenletességre törekvésében rejlik. A teljes kiõrlésû gabonákon, a gyümölcsön és zöldségeken, olajos magvakon és egészséges olajokon és zsírokon nyugvóprogram egy rendkívül kiegyensúlyozott étkezést biztosít.

A diétát akár életvitelszerûen is folytathatjuk, hiszen minden tápanyagot tartalmaz, ami a szervezetünk mûködése szempontjából szükséges, továbbá rendszeres és elegendõétkezéseket biztosítva a szervezetünk számára.

Ahhoz hogy belevágjunk a programba három szakaszban szükséges felkészülnünk.

Elõször a diétázó elhagyja az étrendjébõl a kenyeret, arizst, a burgonyát, a tésztát, a sütiket, a gyümölcsöket, a nassolnivalókat,végül az alkoholt is. Mindezeket sovány húsokra és rostos zöldségekre cseréli. Ez egy erõt próbáló szakasza a diétának, azonban segíthet négy-hat kilót isleadni két hét alatt.

A második fázis akkor ér véget, amikor a fogyni vágyó eléria célként kitûzött testsúlyt. Ebben a szakaszban engedélyezett a komplexszénhidrátok, teljes kiõrlésû gabonák és friss gyümölcsök fogyasztása. Ekkor hetente fél-egy kiló súlyvesztéssel lehet kalkulálni.

A harmadik fázis kezdetére a páciens már elérte a vágyotttestsúlyt. Ebben a szakaszban a feladata arra koncentrálódik, hogy életvitellé váljon a diéta, és a múltban maradjon minden olyan rossz szokás és élelmiszer,ami az elhízáshoz vezetett.

A program sokán rengeteg élelmiszer fogyaszthatóbetartva a megfelelõ határokat, amik a program kiegyensúlyozottságát adják.

Olyan ételeket vehetünk magunkhoz, aminek alacsony a glikémiás indexe, ésfogyaszthatunk bátran sovány sajtot és joghurtot, vesepecsenyét, sovány karajt,borjúhúst, baromfit és halat, kagylót, tojást, tejet, zöldséget, és csonthéjasgyümölcsöket.

Olyan ételeket pedig ki kell iktatnunk az étrendünkbõl,amelyeknek magas a glikémiás indexe, valamint a kenyeret, tésztát, csirkelábat,zsíros húsokat, sonkát, kolbászt, zsíros sajtokat, sárgarépát, burgonyát,alkoholt és a zsíros tejtermékeket is.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel