Egy fogyókúra alatt a zsírokra általában mumuskénttekintünk, ami válogatás nélkül csak rosszat tehet velünk az alakformálássorán. Az általánosítás helyett érdemes jobban megismerkedni a zsírsejtekkel,hiszen az ún. barna zsírok kifejezetten hasznosak a szervezet számára.
A szervezet barna és fehér zsírsejtekbõl épül fel, ahogy aztszámos orvosi vizsgálódás eredményeként tudjuk. A fehér zsírok raktároznak, ígyfelelõsségre vonhatóak az elhízás folyamatában; a barna zsírok azonban a fehérzsírraktárak kipakolása révén képes óriási hõtermelésre, ezzel biztosítvaszervezetünk hõháztartását.
Így a barna zsírok a megfelelõ hõháztartáskialakítása és fenntartása érdekében lényegében zsírégetést végeznek aszervezetben, vagyis segítenek a fehér zsírok pusztításában és ez által magábana fogyás folyamatában tesznek jó szolgálatot.
Rendkívül érdekes annak ellenére, hogy a fentieket mártudva, egyáltalán nem örömteli, hogy a szervezetben jóval kisebb számban találhatóak meg a barna zsírok, mint a fehér, raktározó társaik; és ahogyöregszünk egyre kevesebb lesz belõl, fõleg a nyaki tájékon találhatóak meg.
Természetesen hajlam is hozzájárul ahhoz, hogy pontosan mennyi fehér és barnazsírunk van.
Viszont a hõháztartás szabályozásából kiindulva van néhány aprótrükk, amivel elérhetjük, hogy barna zsírjaink aktívan dolgozzanak: vegyükalacsonyabbra a fûtést, igyunk hideg italokat, végezzünk rendszeres testmozgást így munkára bírjuk a hõháztartás felelõseit. Ételeink közül pedig atejtermékek képesek mozgásba lendíteni a barna zsírjainkat.