Vannak olyan diéták és fogyókúrás étrendek, amelyekelnézõek, ha az étcsokoládéról van szó, mondván, nem hizlal úgy és a vércukorsem ingadozik tõle. Egy dán kutatás segített kideríteni, hogy ez csupán egyvárosi legenda-e vagy tényként kezelhetjük.
A tanulmány szerint a tejcsokoládéval szemben az étcsokoládé hamarabb eltelíti a gyomrot, laktatóbb,így alkalmasabb arra, hogy diétában segítsen csökkenteni a csoki utánisóvárgást és adjon egy kis boldogsághormont a fogyasztója számára.
Az étcsokoládé fogyasztásának más jótékony hatásai isvannak, segít az alakunk megtartásában is. Ez annak a tulajdonságánakköszönhetõ, hogy egy kis étcsokoládét elfogyasztva kevésbé kívánjuk majd megzsíros és sós fogásokat, így mértékkel érdemes az étcsokoládéból fogyasztanunk.
A dán kutatásban 16 fiatal vett részt a Koppenhágai Egyetem tanulói közül, akika kísérlet során két csoportban vettek részt. Az egyik csoportban étcsokoládétkaptak, a másik csoportban tejcsokoládét fogyasztottak mindkettõ mennyiségeés kalóriaértéke megegyezett.
A csokoládék elfogyasztása után önbevallásonalapuló teszteket töltöttek ki a fiatalok a megkívánt ételekrõl és azéhségérzetükrõl. Majd eltelt 2,5 óra, és mindenkit pizzával kínáltak, azzal azinstrukcióval, hogy annyit egyenek belõle, amivel jól is laknak.
A végeredményszerint az étcsokoládét fogyasztók 15%-kal evett kevesebb pizzát, mint azok atársaik, akik tejcsokoládéból lakmároztak.
A kérdõívek kitöltése szerint iselmondható, hogy a résztvevõk is tapasztalták, hogy nem kívánják annyira a sós,zsíros, édes ételeket az étcsokoládé elfogyasztását követõen. A megfelelõminõségû étcsokoládékat antioxidáns tartalmuk miatt érdemes mértékkelmindenkinek fogyasztania.