Az interneten számtalan olyan diétás módszerrel és receptteltalálkozunk, amelyik az olívaolaj használatát javasolja étkezéseink részekéntés fogásaink elkészítéséhez. Az olívaolajról úgy tartják, hogy nem hizlal, sõttámogatja a fogyás.
Mindemellett számos egyéb jótékony hatása is ismert, hiszen kisebb eséllyel fordul elõ rákos megbetegedés és kedvezõ hatása van aszívmûködésre.
Nicholas Colemand, olívaolaj-szakértõ azonban felhívja rá afigyelmet, hogy nincs két egyforma olívaolaj, érdemes megválogatni, hogy mit is fogyasztunk.
Egy rossz választással nem élvezhetünk semmilyen elõnyt,ugyanazt a hatást érjük el, mintha hagyományosan készítenénk ételeinket, azazzsírban vagy napraforgóolajban állítja a szakértõ.
A jó olívaolajnak aszakértõ szerint különféle ismertetõ jelei vannak, így az egyik legfontosabb,hogy friss legyen. Akár egy bor esetében, érdemes ellenõrizni, hogy milyenolajbogyó felhasználásával, melyik országban/városban készült az olívaolaj,mikor sajtolták, mikor palackozták.
Ha ezt nem vesszük figyelembe, és nem kellõen friss olívaolajt használunk, akkor semmilyen elõnyében nem részesülhet a szervezetünk.
Nicholas elmondása szerint egyszerûen tesztelhetjük, hogy kellõen friss és jó minõségû olívaolajt választottunk-e, mégpedig úgy, ha megízleljük azt. A kellõ antioxidáns tartalommal bíró olívaolaj úgy csípi atorkot, mintha borsot nyaltunk volna.
Minél intenzívebben érezzük ezt a csípést, annál gazdagabb az olajantioxidánsban, vagyis annál kedvezõbb hatásokat fejt ki fogyasztása aszervezetünkben, annál inkább elõsegíti egy diéta sikerességét is.
Nagyonérdekes, hogy az olaj színe nem számít, viszont a palack színe, amibe zárták,már annál inkább. Éppen ezért érdemes olyan olajt választani, amit sötét üvegbepalackoztak. Felhasználása során pedig arra kell odafigyelni, hogy csak lassútûzön, lángon melegítsük fel az olajt.