Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Betegségek, melyek hirtelen hízást okozhatnak

Diéta & Táplálkozás

Betegségek, melyek hirtelen hízást okozhatnak

Az emberek között valamiért az a tévhit járja, hogy betegségek esetén mindig csak fogyás jelentkezhet, holott léteznek olyan problémák, melyek inkább jelentős súlygyarapodást idéznek elő a szervezeten belül, amit sokan talán észre sem vesznek a fentiek miatt, hiszen aki képes hízni, az eleve nem lehet beteg.

Tévedés! Különösen akkor lehet aggasztó mindez, ha megpróbálunk egészségesen táplálkozni, mindemellett pedig a rendszeres testmozgás sem áll tőlünk távol. Az ilyen életmód mellett felszedett súlytöbblet jellemzően valamilyen szervi- vagy hormonális problémát jelezhet, az alábbiakban pedig sorra vettük a legáltalánosabb lehetőségeket.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigybetegségek kapcsán rendkívül sokféle tünetet produkálhatnak az emberek, azonban a hízást valamiért nagyon kevesen ismerik, pedig amennyiben a kérdéses szervünk alulműködést produkál, akkor az jellemzően mindig kisebb-nagyobb mértékű hízással párosul – különös tekintettel nők esetében.

Szinte biztos, hogy ez áll a háttérben akkor, ha a hirtelen hízás mögött olyan fáradtság gyötör minket, amilyent még soha nem éreztünk korábban, de az állandó kimerültség mellett bőrszárazság, hajhullás, valamint székrekedés is jelentkezhet, ami a kísérő anyagcsere-lassulásra utalhat.

PCOS

A PCOS a policisztás ovárium szindróma rövidítése, mely egy kifejezetten nőket érintő betegség, lényege pedig az, hogy a szervezeten belül drasztikusan felborul az ösztrogén és a tesztoszteron mértékének egyensúlya, vagyis a kettő nem lesz többé egyensúlyban egymással, ami rengeteg kellemetlenséggel járhat együtt.

Ide tartozik többek között a hirtelen és drasztikus hízás, aminek a hormonális okok miatt semmi sem szabhat határt, mozoghatunk, koplalhatunk, még műtétre is elmehetünk, amíg a PCOS nincs kezelve, addig nem állhat helyre a rend. A hízás mellett lesznek kísérőtünetek is, mint amilyen a rendszertelenül érkező menzesz, a szőrzet növekedése, valamint a gyakori migrén.

Mentális problémák

A mentális betegségeket nagyon sokan hajlamosak félvállról venni, mert nem látszanak, nincs rájuk egyetlen jól bevált gyógyszer, azonban minden esetben kezelést igényelnek, mert súlyosbodó probléma mellett a tünetek is egyre komolyabbá válhatnak. Legyen szó depresszióról, szorongásról vagy egyszerű stresszről, ezek a mentális problémák mindig kezelést igényelnek!

Ennek az oka, hogy ezek a betegségek minden esetben kortizolt és adrenalint termelnek, melyek totálisan felboríthatják a hormonháztartást, és emiatt orbitális hízás indulhat útnak. Különösen abban az esetben, ha a problémákhoz alvászavarok, állandó bezártság, fáradtság, kényszeres evés és hasonlók társulnak. Ilyenkor heti szinten 2-3 kiló is felszaladhat ránk!

Perimenopauza

Bár a férfiakat is kellemetlenül érinti a testsúly tekintetében a változókor, azonban a nők esetében sokkal nagyobb veszélyekkel és kockázattal jár, sőt mi több, esetükben már ott a perimenopauza is, ami még több kellemetlenséget idézhet elő, hiszen ilyenkor totálisan felborul a hormonháztartás.

A kérdéses probléma a negyvenes éveikben járó hölgyeket érinti, akiknél az ösztrogén szintje váltakozni kezd, növekszik és csökken, ami jelentős súlygyarapodást idézhet elő. Mindemellett ezzel együtt megszűnhet vagy teljesen rendszertelenné válhat a menstruáció, kellemetlen hőhullámok és hangulatingadozások jelentkezhetnek, de természetesen libidóvesztésre is sor kerülhet. A legtöbb nő általában ilyenkor hízik meg kifejezetten gyorsan!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel