Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Csak a pajzsmirigy-problémáktól szenvedőknek ajánlott a Hashimoto fogyókúra?

Diéta & Táplálkozás

Csak a pajzsmirigy-problémáktól szenvedőknek ajánlott a Hashimoto fogyókúra?

A Hashimoto fogyókúra úgy terjedt el az elmúlt években a köztudatban, mint egy rendkívül hatékony megoldás ahhoz, hogy leadjuk felesleges kilóinkat. Sajnos azonban sokan félreértik ezt a módszert, a legnagyobb problémát pedig az adja, hogy rengetegen nem tudják: ezt a diétát eredetileg nem a súlyproblémáktól szenvedők számára állították össze.

Éppen ellenkezőleg, a Hashimoto étrend az úgynevezett Hashimoto betegséghez kapcsolódik segítségével ugyanis lehetőségünk nyílik enyhébb esetekben szinten tartani, ezáltal élhetővé tenni a problémát. Hogy mellette valóban segít ledobni az embereknek a felesleges kilókat? Való igaz, de kérdés, mennyire biztonságos mindez?

Mi az a Hashimoto betegség?

Mielőtt azonban válaszolunk a fentiekre, fontos tisztába tenni, hogy egyáltalán mi is az a Hashimoto betegség? Valójában egy gyulladásos folyamatokkal járó, autoimmun eredetű pajzsmirigy-probléma, aminek a veszélyét a hosszú lappangási idő jelenti.

Az egyik leggyakoribb pajzsmirigyhez köthető betegség, ami főként a jódhiányos országokban tekinthető rendkívül általánosnak, de felénk is kifejezetten gyakori, ezáltal a statisztikák szerint minden 25-31. nő szenved tőle, többségüknek viszont fogalma sincs róla.

A tünetek kifejezetten változatosak lehetnek, azonban jellemző rá többek között a túlsúly gyarapodása, illetve a kapcsolódó nehéz fogyás. Bár gyógyszer szedésére is szükség van, a problémák szinten tartásához, de még inkább a túlsúly csökkentéséhez elengedhetetlen lesz a kapcsolódó diéta.

Bárki alkalmazhatja a Hashimoto fogyókúrát?

Noha a diétás étrendet betegeknek dolgozták ki, illetve mindenkinek személyre szabott étrendet kérnek az orvosok, a Hashimoto módszert megfelelő odafigyelés mellett természetesen bárki alkalmazhatja, hiszen kiveszi a mindennapokból az összes olyan hizlaló alapanyagot, ami korábban a plusz kilók felszaladását okozta.

Nem árt azonban valóban körültekintően eljárni, mert a fogyókúra során nagyon sok olyan értékes tápanyag kieshet az étrendünkből, ami pótlásra szorul. Lényeges odafigyelni az egészségeseknek például a megfelelő fehérje-utánpótlásra, de például arra is, hogy minimális zsír és szénhidrát azért jusson a szervezetbe, mert a diéta rendkívül szigorú.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás áll a középpontban

Bár rengeteg szempontot figyelembe kell venni az alkalmazáshoz – ezért is érdemes szükség esetén orvosi tanács mellett belekezdeni a diétába –, a Hashimoto fogyókúra alapját azonban  a zöldség- és gyümölcsfogyasztás adja, vagyis előírásszerűen, napi több alkalommal kell majd ilyen magas rosttartalmú ételt fogyasztanunk.

Erre egészségügyi okokból azért van szükség, mert dugig vannak olyan alapanyagokkal, melyek támogatják az immunrendszert és gyulladásgátló hatással rendelkeznek, míg a fogyás szempontjából nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, hovatovább gyorsítják az anyagcserét.

Ha a pajzsmirigyünkkel minden rendben, gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy melyik zöldségből és gyümölcsből mennyit eszünk, de ha betegek vagyunk, akkor fontos lesz kikérni egy dietetikus tanácsát, hiszen bizonyos növények ronthatnak a helyzeten.

A Hashimoto fogyókúra egyébiránt engedékeny még a hal és a csirkehús kapcsán, de a teljes kiőrlésű gabonafélék tekintetében is, azonban a fehérjékkel már kevésbé, így főként ezt a nyomelemet mindenképpen pótoljuk valamilyen formában, ha nekiálltunk egy Hashimoto mintaétrend követésének.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel