A zsírban gazdag fogások kerülendõk a diéták és fogyókúrákidején, így a zsírról általánosságban véve minden fogyni vágyónak csak negatívvéleménye van.
Az igazság azonban az, hogy vannak olyan jó zsírok, a telítetlen zsírsavak, amiknek a fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk optimális mûködése számára. Egy kaliforniai tanulmány pedig nemrégiben arról számolt be,hogy a telítetlen zsírsavak még az étvágyat is képesek kordában tartani, vagyiscsökkenteni.
A Kaliforniai Egyetem gyógyszerészei egy kiterjedt vizsgálateredményeiként arról számoltak be, hogy a telítetlen zsírsavak elfogyasztásarévén a vékonybélben olyan molekulák keletkeznek, amik meggátolják a folyamatoséhségérzet kialakulását.
A kutatók szerint még egy igazán szigorú diéta során is jut a szervezetünkbe telítetlen zsír, és ez így is van rendjén, hiszenrendkívül hatékony mûködési folyamatokat indítanak el.
A kutatók szerint ezzela felismeréssel újra kell gondolni a diétás étrendeket, a táplálkozásiterápiákat, sõt olyan új, a telítetlen zsírsavakra alapozott fogyókúrásétrendek jelenhetnek meg, amik igazán segíthetik a vágyott testsúly elérését.
Az OEA felel azért, hogy ne érezzük magunkat éhesnek, és ez az anyag küld jelet az agynak, hogy megtelt a hasunk. A kaliforniai kutatókpedig arra a felfedezésre jöttek rá, hogy az oleinsav, ami egy telítetlenzsírsav, képes ennek az OEA anyagnak az elõállítását fokozni.
A kaliforniai gyógyszerészek korábbi kutatásaik révén már jól ismerték az OEA tulajdonságaités hatásait, éppen azért olyan következtetések levonására voltak képesek,amelyek szerint a telítetlen zsírsav nem csak az éhségérzetet tudjabefolyásolni, de segít a fogyásban, sõt csökkenti a vér triglicerid, valamintkoleszterin szintjét is.
A zsírokat éppen ezért nem szabad általánosságbanelutasítanunk, hiszen a jó zsírok révén igazán hatásos és jótékony folyamatok indulnak el a szervezetünkben, a bélrendszerünkben; így érdemes kiaknázni atelítetlen zsírsavaknak a fogyásra és az egészségre gyakorolt kedvezõ hatásait.