Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Diéta idősebb korban? Nem lehetetlen!

Diéta & Táplálkozás

Diéta idősebb korban? Nem lehetetlen!

Diétába és fogyókúrába kezdeni nem csak a fiatalokkiváltsága – ahogy az sokan gondolják, hiszen az idõsebb emberek számára isfontos az alakjuk, és életkortól függetlenül szeretnének õk is jól kinézni, ésbezsebelni a környezetük elismerõ szavait, és elkerülni a felesleges kilóklerakódását.

Idõsebb korban viszont nagyobb a kihívás, és akaraterõvel isjobban fel kell vértezni magunkat, ha fogyni szeretnénk; mint fiatalabb korban.Viszont, ettõl függetlenül fogyni még idõs korban is lehet, a feladat nem teljesíthetetlen, csak éppen nehezebb.

Az évek múlásával lassabbá válik az emésztés, csökken azizomzat mennyisége, így összességében kevesebb a szervezet kalóriaigénye – haezt az idõsödõ ember nem fedezi fel, és nem igazodik természetes módon testeváltozó igényeihez, akkor a régi étkezési szokásai mellett bizony az elhízásfenyegeti majd.

Érdemes odafigyelnünk idõsebb korban arra, hogy a szervezetünknek már eleve kevesebb tápanyagra van szüksége az optimálismûködéshez.

Az elhízást megelõzni, illetve visszafordítani idõsebb korban nemcsak esztétikai elõnyei vannak, hanem jelentõsebb egészségügyi kockázatok,betegségek (érrendszer, szív, ízület betegségei) is megelõzhetõek, ha az emberidõskorban is odafigyel magára.

A túlságosan kemény fogyókúrákat azonban idõskorunkban még véletlenül se próbáljuk ki, mert megterhelõ tulajdonságuk miatt súlyosabb káros következményei lehetnek, mint esetleg elõnyei.

Az izomzat mennyiségének csökkenése eleve egy természetesfolyamat idõsödõ korunkban, ezért ha fogyni vágyunk, akkor is az izomzatunkbóladhatunk le elõször; ezért mindenképpen olyan diétát kell válasszunk, amibenkellõ fehérjét fogyaszthatunk.

Idõsebb korban is hatalmas kockázata van  atápanyagokban hiányos étkezésnek. A fehérje, szénhidrát, zsírok, vitaminok megvonása olyan mértékben gyengítheti le a szervezetet, ami nagyobb károkatokoz a testünkben, mintha el sem kezdtük volna a diétát.

A fehérjére alapozottdiéta mellett idõskorban is érdemes rendszeresen kíméletes testmozgást végezni,amivel hatékonyan érhetjük el a kitûzött céljainkat.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel