A mediterrán diéta már sokak által ismert lehetõség, viszontvan ennek egy kevésbé ismert változata is, ami rendkívül gyors és mélyrehatóeredménnyel kecsegtet ez az ún. görög diéta. Ez a fajta diétás módszer nemegy fogyókúra lehetõségét ajánlja, hanem egy alternatív életvitelt ajánl.
A görögök egy étkezés során sok zöldséget, gyümölcsöt, halat és sovány húst fogyasztanak, így a görög diéta is ezt veszi alapul. Amediterrán diétától eltér például abban, hogy a görög diétában fontos az ételekglikémiás indexe akárcsak a GI diétában.
Az index segít eldönteni egyételrõl, hogy érdemes-e azt fogyasztanunk, vagy éppen mekkora mennyiségetfogyasszunk el belõle.
A glikémiás index minél kisebb számot mutat annál jobb,hiszen ez a mérõszám azt jelzi, hogy kevésbé emeli meg a vércukorszintet és lassabban szívódik fel, tovább biztosítva teltségérzetet. Az alacsony GI indexjellemzõ a zöldségekre, a gyümölcsök egy részére, a zsírszegény tejtermékekre.
A görög diétában ajánlott a 4 órás idõintervallumokban étkezni, ezzel iselérhetjük, hogy ne ingadozzon a vércukorszintünk, hogy egyenletes szinten tudjuktartani. Rendszeres és kis adagokban elfogyasztott ételek segítik a vércukorszint egyensúlyát, és emellett gyorsítják az anyagcserét.
A görög diéta szinte korlátlan mennyiségben engedi a borsó,brokkoli, cukkini, hagyma, alma, barack, citrusok, dinnye fogyasztását. Perszeérdemes mindig tartani a mértéket és a kellemes telítettség érzet eléréséigfogyasztani ezeket az alapanyagokat.
A diétában ajánlott a krumpli, répa,zeller, cékla fogyasztása is, valamint a hüvelyesek is elõtérbe kerülhetnek,mint a bab, lencse. A magvak és gabonák fogyasztása is ajánlott a diétában, ígya barna rizs, árpa, lenmag, mogyoró, dió, mandula felhasználása javasolt.
Tejtermékek, húsok közül érdemes a sovány és zsírszegény termékeket választani,a fõzéshez pedig használjunk növényi olajakat.