Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Ezek a jelei, ha hormonális probléma okozza az elhízást

Diéta & Táplálkozás

Ezek a jelei, ha hormonális probléma okozza az elhízást

Közismert tény, hogy az elhízás mögött az esetek többségében életmódból fakadó hiányosságok állnak, így a túl kevés mozgás és a helytelen táplálkozás. Azonban nagyon sok esetben nem magyarázható csak ezzel a túlsúly. Főleg a hirtelen és nagymértékű hízás hátterében ugyanis sokszor betegség húzódik meg!

Leginkább a nőknél például a hormonális problémák nagyon csúnyán bele tudnak szólni a súlyfelesleg kialakulásába, elég csak a változó korra gondolni ezen a téren, noha sok esetben már fiatalon jelentkezhet ebből fakadó hízás. Hogy mik a jelei, ha hormonális betegség áll az elhízás mögött?

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy egyike szervezetünk hormontermelő szerveinek. Amennyiben alulműködés lépett fel, akkor az azt jelenti, hogy bizonyos hormonokból nagyon kevés lesz a szervezetünkben, és ha felborul az egyensúly, akkor az drasztikus változásokat tud előidézni a testen belül, pláne az anyagcsere-folyamatokban.

A pajzsmirigy által termelt túl kevés hormon például minden esetben lassítja az anyagcserét, ami ugyebár küszöböt jelent a zsírpárnák lerakódásában. Szerencsére ma már elegendő egy vérvizsgálat ahhoz, hogy a problémára fény derüljön, és ha a beteg gyógyszeres kezelést kap, a túlsúlyos állapot megszüntethető.

A policisztás ovárium szindróma

Elsőre talán ijesztőnek tűnik a neve, de a policisztás ovárium szindróma, vagy röviden PCOS nem olyan komoly betegség, mint amilyennek tűnik, egy közönséges hormonzavarról van szó, aminek részeként a tesztoszteron szintje hirtelen megemelkedik. A kellemetlenség, hogy mindez a női szervezeten belül következik be, így megszűnik vagy rendszertelenné válik a peteérés.

Ennél azonban nagyobb gond, hogy kezeletlenül ciszták keletkeznek a petefészekben, ami nehézkessé teszi utána a gyerekvállalást, de természetesen az egész folyamat már kezdeti stádiumban is egyre komolyabb túlsúly lerakódását eredményezi. Vérvétel és nőgyógyászati vizsgálat mellett a PCOS könnyen felismerhető, speciális diétával és gyógyszeres kezeléssel pedig szinten tartható – akárcsak a vele együtt érkező túlsúly.

A magas kortizolszint

A szervezetben előforduló kortizol mértékét szintén hormonok szabályozzák. Ez azért fontos, mert a kortizol a felelős a szénhidrát anyagcseréjéért, amennyiben tehát gond van vele, a szervezetünkben megkezdődik a zsírok felhalmozódása, ami a vércukorszint és az étvágy növekedését eredményezi.

Nem nehéz kitalálni, hogy ez az állapot néhány hét alatt tetemes túlsúly felhalmozódását eredményezi, éppen ezért gyors és alapos kivizsgálás szükségeltetik. Pláne annak fényében, hogy a probléma hátterében Cushing-kór is állhat, amit már csak műtéttel lehet orvosolni, más esetben azonban a gyógyszeres kezelés lesz a megoldás.

Az ösztrogéndominancia

Főként a változókorban jelent nagy problémát az úgynevezett ösztrogéndominancia kialakulása, aminek a részeként a testben a hormonális egyensúly felborul, így sokkal több ösztrogén keletkezik a szervezetben, mint progeszteron. Ezzel egyetemben jelentős hangsúly nehezedik a másodlagos nemi jellegek megjelenésére, amivel együtt a zsír lerakódására való hajlam szintén megnövekszik.

Nagyon gyakori ebben az állapotban az úgynevezett alma testalkatú elhízás. Ha a probléma a változókor előtt következik be, akkor egyrészt fel kell tárni a háttérben meghúzódó folyamatokat, majd lényeges lesz a progeszteronpótlás, valamint a megfelelő diéta is, ami segítséget nyújt a felesleges kilók leadásában.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel