Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Ezért kerüld el messzire a hashajtós fogyókúrát!

Diéta & Táplálkozás

Ezért kerüld el messzire a hashajtós fogyókúrát!

A fogyókúrának számtalan módja létezik, melyek között vannak természetes, azaz egészséges, és a természet rendjével maximálisan ellentétes, azaz a szervezetünkre káros hatást gyakorló módszerek. Utóbbi kategóriát erősíti a hashajtós fogyókúra is!

Sokan abból indulnak ki a kérdéses módszer kapcsán, hogy hasmenés idején a szervezet folyamatosan veszít a kilókból. Ez való igaz, csakhogy ez az állapot nem egészséges, és nemcsak rengeteg kellemetlenséggel jár együtt, hanem komoly betegségeket is előidézhet. Az alábbiakban sorra vettük, hogy miért kerüld el inkább messzire a hashajtós fogyást!

Görcsös hasfájás

A hashajtókat akkor alkalmazzák, amikor valami probléma van a bélrendszerben. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy beszedését követően a bél munkába áll, ami rendkívül kellemetlen mellékjelenségekkel jár együtt, ezáltal óriási hasfájással és görcsökkel – pláne rendszeres alkalmazás esetén –, ami annak az eredménye, hogy a belek elkezdik kipréselni magukból a táplálékot.

Dehidratáltság

Amennyiben hashajtót szedünk, és elindul a hasmenéses állapot, azzal nemcsak a tápanyag, hanem a víz is távozni kezd a szervezetből, ami rendkívül sok kellemetlenséget produkálhat. Az egyik legnagyobb probléma az ebből fakadó dehidratáltság, vagyis vízhiányos állapot, ami hosszabb távon nemcsak vesekárosodást, de akár ájulást is okozhat, sőt extrém esetben kórházi kezelést igényelhet.

Vérző belek

A túl gyakori székletürítés annyira igénybe veszi a szervezetet, hogy annak következményeként rektális vérzés léphet fel. Ez azt jelenti, hogy a bélrendszer vérezni kezd, és amennyiben ezt tapasztaljuk, az már egy nagyon súlyos állapot, mely mindig orvosi segítséget igényel.

Hányás

Rengeteg hashajtó készítmény mellékhatása a hányás, ezáltal emberenként különböző, hogy miként reagál a hatóanyagra a szervezet. A gyógyszer ugyanis irritálni kezdi a nyálkahártyákat is, felforgatja a gyomrot, ami sokaknál hányáshoz, illetve más egyéb egészségügyi panaszhoz vezethet.

Ásványi anyag- és vitaminhiány

Ha valaki arra ösztönzi a szervezetét, hogy folyamatos hasmenéses állapotot tartson fenn, akkor az egyet jelent a különféle hasznos ásványi anyagok és vitaminok kiürülésével is. Ez azért probléma már egy-két napos fennállás után is, mert vannak olyan nyomelemek, melyek mindennapos pótlásra szorulnak azért, hogy szervezetünk egészséges működése fennmaradhasson. Főként a nátrium, a kálium és a kalcium tekinthetők nagy problémának ebből a szempontból, melyek hiánya súlyos mentális zavarokhoz, görcsökhöz, szívpanaszokhoz, szélsőséges esetben pedig akár szívleálláshoz is vezethet.

Gyógyszerrezisztencia

A hashajtó egy gyógyszer, ettől a kijelentéstől talán senki nem lepődik meg, néhányuk pedig rendkívül erős gyógyszer, melyekre ugyanúgy rá lehet szokni, mint például a fájdalomcsillapítókra. Ilyenkor úgynevezett gyógyszer rezisztencia alakul ki, vagyis a szervezet egyre nagyobb adag hashajtókat igényel majd, és később előfordulhat olyan állapot is, amikor a székletürítés már csak gyógyszerrel valósítható meg. Ilyenkor szigorú diétára és orvosi kezelésre szorul a páciens.

Károsodó belső szervek

A mindennapos hashajtó-adagolás hosszabb távon akár a belső szervek károsodását is előidézheti. Mint minden gyógyszer, úgy túladagolás esetén ebben az esetben is felléphet például májkárosodás, de az úgynevezett IBS, azaz irritábilis bélszindróma szintén a mellékhatások között található. Születtek már továbbá olyan kutatások, melyek szerint a rendszeres hashajtó-szedés kapcsolatba hozható a végbélrák kialakulásával.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel