Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Fogyás pajzsmirigybetegség mellett? Teljes életmódváltással!

Diéta & Táplálkozás

Fogyás pajzsmirigybetegség mellett? Teljes életmódváltással!

Rengeteg olyan betegség jelentkezhet az emberek szervezetében, melyek alaposan megnehezítik a fogyást. Korábbi cikkeinkben már kifejtettük, hogy milyen nehézségekkel jár, ha szívbetegség és cukorbetegség mellett szeretnénk leadni felesleges kilóinkat, most pedig a pajzsmirigybetegségek kapcsán szedtük össze a legalapvetőbb tudnivalókat.

Lehet, hogy nem is tudsz a betegségedről!

A pajzsmirigybetegség kapcsán a legnagyobb problémát gyakran az jelenti, hogy az emberek nem is tudnak a saját betegségükről, ennek megfelelően előfordulhat például, hogy problémánk van a pajzsmirigyünkkel, de mivel klasszikus tüneteket nem tapasztalunk magunkon, mondhatni jól érezzük magunkat a bőrünkben, ezért nem is feltételezünk semmi bajt.

Márpedig vannak olyan pajzsmirigybetegségek, mint amilyen például a Hashimoto-kór is, ami sokszor észrevétlen marad a szervezeten belül – leginkább a nőket érinti –, és sokan csak úgy veszik észre, hogy folyamatosan híznak, de lefogyni képtelenek. Ez az autoimmun kategóriába sorolt probléma gyakran súlyos szövődményekkel is járhat, hiszen évekig lehet tünetmentes, és gyakran csak akkor derül fény rá, ha már komoly gond van.

Természetesen más típusú pajzsmirigy-elváltozások is okozhatnak leadhatatlan túlsúlyt, a feltérképezéshez mindig érdemes elmenni egy vérvételre, hogy pontosan tudjuk, mivel állunk szemben.

Hogyan lehet lefogyni pajzsmirigybetegség esetén?

Először is szögezzük le, hogy nagyon nehezen. A pajzsmirigy működését érintő probléma annyira negatív hatást gyakorolhat a szervezetünkre, hogy az esetek 99 százalékában csak radikális változás, komplett életmódváltás mellett lehet lefogyni, és nem ritka az sem, amikor egészséges táplálkozás mellett is gyógyszerekre, hormonpótlásra van szükség ahhoz, hogy a folyamat beindulhasson.

A pajzsmirigyproblémák sajnos nem tartoznak a gyógyítható betegségek közé, de tünetmentessé lehet tenni őket, ehhez azonban lényeges a megfelelő diéta és a sport, amivel természetesen a fogyás folyamatát is be lehet indítani. Rengeteg olyan ismert pajzsmirigybetegről tudunk például, akik úgy viselik mindezt, hogy közben álomalakjuk van.

Vannak-e speciális szabályok?

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincsenek, ezáltal bármilyen egészséges táplálkozásra áttérhetünk pajzsmirigybetegség mellett, az egyetlen feltétel, hogy ne vonjunk meg szükséges alapanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünktől, hiszen betegségünk miatt eleve sebezhetőbb az immunrendszerünk, mint az egészséges embereknek.

A cukrot például mellőzhetjük, de a zsíros ételek mennyiségét sem árt csökkenteni, ellenben együnk sok fehér húst, rengeteg halat, csirkét, pulykát, ne feledkezzünk meg a zöldségekről és a gyümölcsökről, mindemellett pedig érdemes a fehér lisztből készült ételeket is mellőzni, helyükre pedig teljes kiőrlésű gabonából álló termékeket állítani. Lényeges gondoskodni továbbá a probiotikumok pótlásáról, valamint a pajzsmirigy probléma ellen dolgozhatunk akkor, ha fermentált- és sok szelént tartalmazó ételt fogyasztunk, de vigyázzunk a megfelelő kalóriabevitel megtartására.

A mozgás terén sincsenek különösebb megkötések. Legyen hasznos mozgás, élvezzük csinálni, de ami ennél is lényegesebb, hogy rendszeresen űzzük, akár sport, akár aerobik, akár edzőterem a választottunk. Bármi jó, ami minden testrészünket megmozgatja, kellően lefáraszt és beindítja a zsírégetés folyamatát, tehát kalóriákat éget el, hiszen ez szükséges a fogyáshoz a megfelelő életmód mellett.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel