Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Fogyókúra cukorbetegeknek? Mondjuk, hogy mire kell figyelni!

Diéta & Táplálkozás

Fogyókúra cukorbetegeknek? Mondjuk, hogy mire kell figyelni!

A cukorbetegség kapcsán bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy összefüggésben áll az elhízással, ami egyfajta oda-vissza folyamatnak tekinthető. Aki tehát cukorbeteg lesz, az utána könnyebben felszedheti magára a kilókat, aki pedig elhízott, az is nagyobb valószínűséggel esik áldozatul a betegségnek.

Hogy diabéteszes betegként lehetetlenség lefogyni? Sokan ezt gondolják, de sajnos tévesen, ami különösen annak fényében kellemetlen, hogy bizonyos esetekben a fogyás akár gyógyulást is jelenthet.

Van, amikor fogyással jelentkezik a cukorbetegség

Lényeges megjegyezni, hogy vannak olyan esetek, amikor a cukorbetegség eleve fogyással jelentkezik. Tipikus tünet ez az egyes típusú probléma mellett, oka pedig abban keresendő, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, így a glükóz nem rakódik le a szervezetbe, hanem kiürül onnan a vizelettel, azaz a beteg fogyásnak indul.

Ennek az ellentéte a kettes típusú diabétesz, mely nagyon gyakran eleve túlsúly esetén alakul ki. Az ilyen szervezetben állandósul az inzulinrezisztencia, vagyis a test termel inzulint, de a sejtek nem tudják kivonni belőle megfelelően a glükózt, a vércukor szintje tehát emelkedik – ettől még több inzulin termelődik. Erre a folyamatra a fogyás kifejezetten jó hatást gyakorol, segítségével akár még vissza is fordíthatók az úgynevezett prediabéteszes állapotok!

A villámdiétákat felejtsük el

Amire a cukorbetegeknek feltétlenül oda kell figyelniük a fogyókúra kapcsán, hogy úgy játszadozzanak a kalóriákkal, hogy közben a vércukorszintjüket egyensúlyban tartják. Ez nem könnyű feladat, mi is elismerjük, ellenben közel sem lehetetlen, csak nagyobb odafigyelést, kitartást és türelmet igényel.

Soha ne hagyjunk ki a fogyás miatt egyetlen inzulinadagot sem, mert bár ezzel valóban fogyás idézhető elő, de súlyosbíthatjuk vele az állapotunkat, a vércukorszint az egekbe szökhet, ami kómát okozhat, sőt létfontosságú szerveink is károsodhatnak. Emiatt a villámdiéták, a gyors változások, a megszorítások nem alkalmasak a diabéteszes betegek esetében a fogyókúrákhoz.

Rendszeres mozgás és csökkentett szénhidrát

Amire építkezhet egy cukorbeteg a fogyókúrája kapcsán, az a rendszeres testmozgás, valamint a szénhidrát mennyiségének csökkentése. Mivel a betegek a megfelelő inzulin beadását követően teljes életet élhetnek, ezért értelemszerű, hogy olyan sportot, illetve mozgásformát választanak maguknak, amit bírnak, illetve ami szimpatikus nekik, a lényeg nem más, minthogy három-négy alkalommal sort kerítsenek rá egy héten.

Ezen felül a szénhidrát lesz a kulcsfogalom az étkezésben. Teljesen nem hagyhatják el a cukorbetegek, valamennyire szükségük lesz, de le lehet csökkenteni a mértékét 120-180 grammra naponta, amit legalább 5-6 étkezésre el kell osztani. Érdemes ugyanakkor dietetikus segítségét kérni ahhoz, hogy pontos szénhidrátmennyiség legyen megállapítva, mert egy cukorbeteg esetében ebből komoly gondok lehetnek.

Gondolkozzunk teljes életmódváltásban

Ha cukorbetegek lettünk, azt az esetek többségében életmódunknak köszönhettük. Emiatt ne diétázzunk, ne átmenetileg akarjunk fogyni, inkább konkrét életmódváltásban gondolkozzunk, és alkalmazzunk előírt cukorbeteg-diétát, ami teljesen élhető évtizedeken át úgy, hogy nem a megszorításra épül, hanem az alapanyagok és az ételek megfelelő kiválasztására.

Próbáljunk tehát úgy étkezni, hogy ételeink kevés telített zsírt és koleszterint tartalmazzanak, a finomított cukrot pedig bátran vegyük ki az étrendünkből, a szükséges cukormennyiséget bevihetjük zöldségekkel és gyümölcsökkel is. Ezen felül bátran együnk sovány húsokat – a fehérje amúgy is szerencsés a cukor anyagcseréjében –, de minden egyes alacsony glikémiás indexszel rendelkező termék zöld utat kaphat.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel