Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Fogyókúra hasra, torna segítségével? Törődj bele, csak így lehet!

Diéta & Táplálkozás

Fogyókúra hasra, torna segítségével? Törődj bele, csak így lehet!

A hasi zsír makacsságáról és nehéz leadásáról már bizonyára sokan megbizonyosodhattak azok közül, akik megpróbáltak megszabadulni egy-egy úszógumitól vagy sörhastól, hiszen megfelelő diéta és kellő odafigyelés nélkül erre nem sok valós esély mutatkozik. Akad azonban még egy rendkívül fontos összetevő!

A fogyókúra hasra, torna nélkül ugyanis elképzelhetetlen lesz a gyakorlatban, és amennyiben esetleg kételkednél ebben, netán újabb csodabogyót próbálnál ki a cél érdekében, inkább olvasd el az alábbiakat, és bizonyosodj meg te magad arról, hogy miért nem lehet mozgás nélkül fogyni.

Egy diétával nehéz negatív irányba vinni a kalóriabevitelt

Itt és most sokan felhördülhetnek, hogy de hát mi van akkor, ha éheztetni kezdjük magunkat? Ez is egy megoldás, csakhogy nem jó. Tegyük tisztába elsőként akkor ezt a problematikát! Rengetegen megdöbbennek rajta, de az éheztetés nem fogyókúra, nem diéta, hanem puszta önkínzás, amitől rosszul leszünk, megbetegszünk tőle, a fogyás helyett pedig hízás alakul ki. Pláne hasi zsír esetén.

Hogy miért? Mert az ember bioritmusa hozzá van szokva ahhoz, hogy folyamatosan táplálékhoz jut. Általában itt van a probléma gyökere, mert a legtöbben gyakran erőteljesen túleszik magukat, ami a hasi zsírlerakódás kapcsán nem a legszerencsésebb. Amennyiben azonban a szervezet azt tapasztalja, hogy hirtelen megszűnt az utánpótlás, a gyomor állandóan vagy gyakran üres és korog, akkor azzal csak azt érjük el, hogy a testünk tartalék üzemmódra vált.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az anyagcserét ösztönösen lelassítja, tehát minden bevitt kalóriát tartalékolni kezd, és ezt a folyamatot csak rendkívül kemény edzésekkel lehet ismét visszaállítani. Jobban tesszük tehát, ha egy célzott diéta, de inkább életmódváltás mellett fokozatosan nekilátunk mozogni, hiszen ilyenkor nincs szükség emberfeletti teljesítményre ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés.

Ezért kell tornázni a fogyáshoz

Ez azonban még nem magyarázat a címben kijelentett állításra! A következő pont, amit el kell fogadnunk, hogy az életmódváltás vagy a fogyókúra során nem éhezünk, hanem megválogatjuk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Jellemzően sok rostot, kevés kalóriát. Ez abban az egyetlen esetben vezethet fogyáshoz, ha drasztikus túlsúllyal rendelkezünk, és korábban sokszoros kalóriatöbbletet vittünk be a szervezetünkbe.

Amennyiben azonban csak pár kilónyi túlsúly van rajtunk, ez az alternatíva hatástalan lesz, hiszen jellemzően csak minimális kalóriatöbblet jelent meg a szervezetben. Az egészségesebb, kalóriaszegény táplálkozás során ez csak arra lesz elegendő, hogy nagyjából nullára kihozzuk a napi kalóriaszükségletünket, ami nők esetében 1500-1800, férfiaknál 2000-2500 kalóriát jelent életkortól és tevékenységi módtól függően.

Ez azonban közel sem lesz elegendő a fogyáshoz abban a tekintetben, hogy a kevéske mínusz kalória csak a szinten tartást fedezi, de nem szabadít meg minket felesleges kilóktól – vagy csak évek leforgása alatt –, ami kulcsmomentumnak nevezhető. Itt jön a képbe a mozgás szerepe, ami ebből a szempontból rendkívül lényeges lesz!

Ha ugyanis mozogni kezdünk, akkor a nagyjából kiegyenlített kalóriabevitel és kalóriafelhasználás jelentős mértékben mínuszba indul majd el. Egy jó órányi edzéssel például elégethetünk akár 500 kalóriát is, amiből valamennyit nyilván vissza kell vinnünk a szervezetünkbe, de körültekintő táplálkozással legfeljebb 300 kalóriáról van szó, ami napi szinten akár 200 mínusz kalóriát jelent, vagyis heti szinten akár 1400-at, ami két hét alatt akár egy kiló fogyást is eredményezhet.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel