Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hashajtó fogyókúra? Egy módszer, amit soha ne próbálj ki!

Diéta & Táplálkozás

Hashajtó fogyókúra? Egy módszer, amit soha ne próbálj ki!

Biztosan mindenki volt már annyira beteg, hogy több napos hányástól és hasmenéstől szenvedett. Ez az állapot azon túl, hogy alaposan megviseli a szervezetünket, természetesen jelentősen képes befolyásolni a testsúlyt, ezáltal drasztikus fogyásnak indul részeként a szervezet.

Éppen emiatt egyre több embernek jut eszébe, hogy hashajtót alkalmazva szabaduljon meg felesleges kilóitól, ami valóban egy hatásos megoldás lehet a fentiek függvényében, azonban olyan sok veszélyt rejt magában, hogy senkinek sem ajánlott kipróbálnia. Az alábbiakban bővebben kifejtjük, hogy miért!

Le lehet fogyni hashajtóval?

Erre a kérdésre még az orvosok válasza is egyöntetű: természetesen le lehet fogyni, csak éppen egyáltalán nem tekinthetjük szerencsésnek. Mégis rengetegen megpróbálják, a Pediatrics felmérése szerint az amerikai nők több mint 10 százaléka vett már be hashajtót azért, hogy leadja felesleges kilóit.

Ez kifejezetten ijesztő annak fényében, hogy a hashajtókat értelemszerűen nem fogyókúrás célból fejlesztik, csak és kizárólag vészhelyzet esetén javasolt alkalmazni őket, amikor valaki napok óta képtelen természetes módon elmenni WC-re.

Miért nem szabad hashajtót bevenni fogyás céljából?

Egyrészt azért, mert minden hashajtó gyógyszer, mely kisebb-nagyobb mértékben, de károsíthatja szervezetünket. Alapvetően például többféle készítmény is létezik arra, hogy elősegítse a székletürítést, ezáltal egyesek a beleket irritálják, mások csak csúszósabbá teszik a bélrendszert, de akadnak, melyek pusztán a székletlazítást végzik el. Ha nem ismerjük a készítmények által kifejtett hatást, azzal nagyon könnyen veszélybe sodorhatjuk magunkat.

Ezen túlmenően a hashajtókat eleve nem arra tervezik, hogy valaki napokig vagy hetekig használja őket. Amennyiben így járunk el, annyira tönkre tehetjük az emésztőrendszerünket, hogy abba bele is halhatunk. Mindemellett a hasmenést olyan tünetek kísérhetik, mint a hasfájás, a hasgörcs, a gyengeség, a szédülés és így tovább.

Ha csak egy-két napig alkalmazzuk, akkor is komoly gondokat tapasztalhatunk utána, hiszen a hashajtónak már néhány adagja képes lelassítani a természetes bélmozgást, vagyis abbahagyása után sokkal jelentősebb szorulás várhat majd ránk, és még inkább lelassult anyagcsere, ami jojó-effektus a köbön.

A napokig fenntartott hasmenés ráadásul a bélflórát is veszélyezteti, így évekig telhet, míg utána regenerálódik a bélrendszerünk, miközben problémát okozhat még az ugrándozó vérnyomás, de létrejöhet vesekárosodás, hovatovább kiszáradás is, hiszen a hasmenés óriási mennyiségű vizet von el a szervezettől, amit pótolni kell.

A legkellemetlenebb az egészben, hogy a hashajtó egyáltalán nem segít a fogyásban olyan értelemben, hogy a szervezetünk zsírmennyiségét nem csökkenthetjük vele. Nincs bizonyított zsírégető hatás, az így leadott kilók rendszerint mindig a szervezetünkben tárolt vízből származnak, de a test ilyen állapotban többnyire raktározó üzemmódra kapcsol, vagyis hosszabb távon inkább hízhatunk, mint fogyhatunk vele.

Hashajtó hatású gyógynövények? Esetleg!

Amennyiben mégis hasonló módszerrel kísérleteznénk, érdemes kinyitni hozzá a természet patikáját. Léteznek ugyanis olyan gyógynövények – például a mályvatea – ami enyhe hashajtó hatással rendelkezik, de mégsem károsítja a bélflórát, inkább csak felgyorsítja az anyagcserét és megkönnyíti a székletürítést. Ilyen alternatívákkal érdemes lehet kísérletezni, de a szintetikus hashajtókat inkább messzire kerüljük el!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel