Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hasmenés & fogyókúra: van kapcsolat a kettő között?

Diéta & Táplálkozás

Hasmenés & fogyókúra: van kapcsolat a kettő között?

A fizika törvényeivel dacol, aki azt állítja, hogy a hasmenés és a fogyókúra között semmiféle kapcsolatot nem tudunk felmutatni, hiszen amennyiben egy-két napig székrekedés gyötör minket, akkor értelemszerűen hajlamosabb többet mutatni a mérleg nyelve, mint normál bélműködés mellett.

A székletürítés tehát befolyásolja a testsúlyunkat, ezért vannak, akik ezzel kapcsolatban azt hiszik, hogy a hasmenés fogyókúra – vagyis az a diétás megoldás, amikor gyógyszerekkel gyorsítjuk fel anyagcserénket –, jó alternatíva lehet arra, hogy leadjunk pár kilót, de az alábbiakban megpróbálunk rávilágítani arra, hogy ez a megoldás csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a tényleges testsúlyunkat.

Valójában nem szabadulunk meg több kilótól

Egy kiadós székletürítést követően úgy érezhetjük magunkat, hogy egyszerre több kilótól is megszabadult a szervezetünk, és bár ennek valóban vannak látható eredményei a mérlegen, azonban ezt még közel sem nevezhetnénk fogyókúrának.

A megkönnyebbültség érzése vagy éppen ruháink lezserségének hirtelen megjelenése leginkább annak köszönhető, hogy ilyenkor elmúlik az a puffadás, ami ürítés előtt jellemzően megjelenik az embereknél, de ezt csak a különféle felgyülemlett gázok okozzák, melyek alig mérhető súllyal rendelkeznek, a WC-használat előtti és utáni értékek tehát nem mutatnak olyan eltérést, hogy emiatt érdemes lenne hasmenést előidézni a szervezetünkben.

A hasmenés fogyókúra soha nem szerencsés

Korábban már egy komplett cikket szenteltünk annak, hogy milyen súlyos egészségügyi problémákat okozhat a szervezetünkben az állandó, mesterségesen fenntartott hasmenés. Pláne abban az esetben, ha ezt az állapotot gyógyszerekkel próbáljuk meg elérni, melyeknek mindig súlyos mellékhatásaik vannak.

Nyilván azt mi is elismerjük, a hasmenés és a fogyókúra összefügg, hiszen amennyiben elrontjuk a gyomrunkat, és gyakorlatilag még a víz sem marad meg a szervezetünkben, akkor pár óra leforgása alatt akár 2-3 kilótól is megszabadulhatunk, de sokan elfelejtik, hogy ez csak a mérleg állása.

Márpedig a mérleg nyelve ilyenkor nem azt mutatja, hogy milyen sok zsírt adtunk le, lévén ebben az esetben a szervezetünk a tartalék vízkészletét kezdi el kipréselni és felélni, miközben a hasmenés egy betegség, egy negatív állapot a testünk tekintetében, mely arra kényszeríti a belső folyamatokat, hogy tartalékolni kezdjenek.

Összességében tehát a hasmenésen alapuló fogyókúra, és úgy önmagában maga a hasmenés nem okoz jelentős súlycsökkenést, mert a szervezet vészüzemmódjának hála ilyenkor azonnal leáll például minden zsírégetési funkció, drasztikusan lassul az anyagcsere, és addig nem is normalizálódik a helyzet, amíg vissza nem áll a székletürítésünk a normál ciklusba.

A rostdús étkezés jó alternatíva lehet

Persze vannak azért jó módszerek, melyek erre az elvre építve hatásosak lehetnek a fogyás tekintetében is. Ide sorolható például a rostdús étkezés, aminek részeként az lesz a cél, hogy minél több rostot és minél több folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, ami közel olyan hatást vált majd ki belőlünk, mintha hasmenésünk lenne, hiszen a korábbi lassú anyagcserét ez a felállás garantáltan felpörgeti.

Az emésztésünk azonban megmarad egy határon, vagyis nem lesz híg a székletünk, nem ürül majd ki belőlünk felszívódás nélkül minden vitamin és ásványi anyag, éppen ellenkezőleg, minden folyamat normál körülmények között zajlik majd, csak éppen gyorsított formában. Ez a fogyás tekintetében sokkal jobb alternatívának tekinthető, mint a célzott hasmenéses állapot előidézése!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel