Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hasznos fogyókúra a cél? Akkor kerüld el a villámdiétákat!

Diéta & Táplálkozás

Hasznos fogyókúra a cél? Akkor kerüld el a villámdiétákat!

Felgyorsult világunkban mindenki szeretne látványos eredményeket elérni a lehető leggyorsabb idő alatt. Különösen igaz ez a fogyás tekintetében, azonban aki hasznos fogyókúrát szeretne, az jobb, ha egy életre elfelejti a villámdiétákat, vagy a heti több kilónyi súlycsökkenést ígérő módszereket.

Ezek ugyanis jellemzően vagy nem működnek, vagy veszélybe sodorják egészségünket, éppen ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb okokat, hogy miért érdemes inkább messzire elkerülni az ilyen módszereket, ha tartós és hatékony eredményt akarunk.

Csökken az energiaszintünk

A gyors fogyókúrás módszerek jellemzően mindig ételmegvonáson alapulnak, ami azért különösen nagy negatívum, mert egyetlen élő szervezet sem képes működni táplálkozás nélkül. Az étel a szervezetünk üzemanyaga, de ahogy egy rossz minőségű benzin sem hajtja sokáig az autót, úgy ez az étkezés kapcsán az embereknél is érvényes álláspont.

Ha megvonjuk vagy drasztikusan csökkentjük a táplálékbevitelt, azzal jelentősen csökken az energiaszintünk, állandóan fáradtak leszünk, nem lesz erőnk dolgozni, tanulni, miközben a szervezetünk tartalékoló üzemmódra kapcsol, azaz sokkal nehezebb lesz majd lefogyni. Ezért jobb inkább hosszabb távon gondolkodni a fogyás terén.

Alaktalanná válunk

A legtöbben azért szeretnének fogyókúrázni, hogy formás alakjuk legyen. Csakhogy a formás alakhoz izmokra van szükség, azonban a villámdiéták során soha nem a zsírégetés indul be, hanem az izmok lebontása.

Ennek az oka nem más, minthogy az éhezés, az ételmegvonás során a szervezet elsőként az izmokból kezdi átvenni az energiát a működéshez, tehát a hasznos fogyókúra rögtön haszontalanná válik, hiszen lebontjuk vele az izmokat, ezzel pedig az addigi alakunkat is elveszítjük. Márpedig izmot építeni legalább olyan nehéz, mint zsírt égetni, ezt mindenki tudja!

Megbetegszünk

Noha az immunrendszerünk állapotától is függ, azonban ha valamilyen gyors fogyókúrát választunk, és napokon át salátán és puffasztott rizsen élünk, akkor az bizony nagyon súlyos vitaminhiányhoz vezethet, amitől kellemetlen betegségek egész sora dönt majd le minket a lábunkról, ami éppen ebben a víruskrízisben egyáltalán nem hiányzik senkinek.

Szervezetünk megfelelő vitamin- és ásványi anyagellátását ugyanis minden esetben a változatos táplálkozással biztosíthatjuk, ennek hiányában viszont legyengül az immunrendszer, gyakoribbá válnak a megfázások, a fertőzések, de különféle hiánybetegségek kialakulásával is számolnunk kell.

Különösen nagy gondot okoz ezen a téren, ha a zsírokat és a szénhidrátokat teljesen megvonjuk a szervezetünktől, mert rengeteg helyen ezt tanácsolják. Rendkívül lényeges azonban utána olvasni a témának, hiszen a szénhidrátok és a zsírok között egyaránt van jó és rossz, miközben mindkettőre szüksége van a testünknek, csak éppen eltérő mennyiségben.

Megereszkedik a bőrünk

A bőr egy nagyon érdekes szervünk, hiszen képes egész életünkben követni átalakulásainkat, nyúlik és összehúzódik, ha szükséges, de a drasztikus változásokat nyilvánvalóan képtelen azonnal lekövetni. Márpedig vannak olyan diéták, melyek a mérleg szerint leadnak rólunk egy hét alatt 2-3 kilót, ami sok esetben csak a vízhajtó hatás miatt kialakuló folyadékveszteségnek köszönhető.

Ezt a bőrünk sem tudja majd követni, így bizonyos helyeken drasztikusan megereszkedhet, a vízhiánytól ráncosodhat, repedezetté válhat és kiszáradhat. Amennyiben tehát szeretjük a feszes, egészséges bőrt, érdemes inkább életmódváltást és hosszan tartó fogyókúrát választani, ami valóban hasznos lesz.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel