Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Hasznos tippek, ha menopauza idején fogynánk

Diéta & Táplálkozás

Hasznos tippek, ha menopauza idején fogynánk

A változó kor, azaz más néven menopauza sokak szerint együtt jár a kötelező hízással. Bár ez testalkat kérdése is, azonban a hormonális változások valóban megnehezítik az ideális súly megőrzését, azonban van egy nagyobb gond ennél: rengetegen úgy akarnak fogyni vagy formában maradni, ahogyan fiatalkorukban.

Csakhogy az emberi szervezet a változó kor után már közel sem úgy működik, mint fiatalon, tehát a fogyáshoz is határozottan másképpen kell hozzáállni. Amennyiben fogalmunk sincs, hogy mi lehet a probléma, az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy miként kell egyáltalán nekiveselkedni a fogyásnak menopauza idején.

Pörgessük meg az anyagcserét

A menopauza egyik negatív hozadéka, hogy az anyagcsere jelentős mértékben lelassul. Olyannyira, hogy az bizony a hízás egyik alapvető problémájaként szolgál, de megfelelő táplálkozással ez a folyamat részben visszaforgatható, illetve ismét felpörgethető.

Ennek megfelelően próbáljunk meg minél több zsírszegény fehérjét és egészséges, tiszta szénhidrátot fogyasztani, ezáltal például teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, melyek jó hatást gyakorolnak a bélrendszer működésére, ami ugyebár a fogyás terén nagyon fontos.

Együnk kevesebbet

Nem véletlenül lassul le a változó kor elhagyását követően az emberek anyagcseréje, ennek az oka ugyanis, hogy az egész szervezetünk energiaigénye is jelentős mértékben csökken, tehát nincs szükségünk annyi kalóriára, mint korábban. Ezt sokan nem tudják, ugyanúgy táplálkoznak, a zsírpárnák pedig csak sokasodnak a bőr alatt.

Próbáljunk meg tehát kevesebbet, kisebb adagokat fogyasztani. Ne az étkezések számát csökkentsük, hanem az adagok mennyiségét, valamint az összetételét módosítsuk. Igyunk sok gyógyteát, fogyasszunk rengeteg folyadékot, együnk minél több levest, amivel sokat segíthetünk állapotunk megőrzéséért.

Mozogjunk másképp

A különféle gimnasztikai gyakorlatok fiatalabb korban kiválóak a zsírégetéshez, azonban menopauza idején már egyáltalán nem ajánlottak, mert rontják az ízületek állapotát, mindemellett pedig még az anyagcsere lassításában is szerepet játszanak, tehát szükséges más mozgásformákra lelnünk a fogyáshoz.

Ennek megfelelően vegyünk súlyzókat – persze elegendők lesznek az egy-két kilós darabok –, melyek rendkívül sokat segíthetnek még 50-60 éves korban is az alakformálásért, miközben olyan alaposan megdolgoztatják az izmokat, hogy még a gyakorlatok elvégzését követően is megmarad a zsírégető hatás, ami kifejezetten fontos szempont ilyenkor.

Aludjunk eleget

Bár a fiatal szervezet számára is nagyon fontos az alvás a fogyás és a súlymegtartás tekintetében, azonban a változó korban ez még lényegesebb lesz! Ha valaki nem tudja megfelelően kipihenni magát, ott megszakadhatnak és lelassulhatnak az anyagcseréhez és a zsírégetéshez köthető folyamatok, tehát hiába minden próbálkozás, a súlyfelesleg egyre csak jön és jön.

Kutatások igazolják továbbá, hogy az étvágyunkat szabályozó hormonoknak valamilyen közük van az alváshoz és a pihenéshez, ezáltal minél több időt töltünk nyugalmi állapotban, annál kisebb valószínűséggel esszük túl magunkat, illetve annál könnyebben állunk ellen a kísértésnek.

Ég veled cukor

A cukor az emberiség egyik legnagyobb mérge, de különösen káros menopauza idején. Nemcsak a fogyást akadályozza, illetve növeli a hízás esélyét, de mindemellett a cukorbetegséget is elősegíti, hovatovább a cukor főként a nőknél felerősítheti a változó kori tüneteket a szervezetben. Itt az ideje tehát végleg elbúcsúzni a cukortól, ma már rengeteg kitűnő alternatívája létezik!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel