Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Így előzd meg, hogy fogyás során megereszkedjen a bőröd

Diéta & Táplálkozás

Így előzd meg, hogy fogyás során megereszkedjen a bőröd

Bár a fogyásra rendszerint úgy gondolunk, mint egy folyamatra, aminek részeként megszépülhetünk, azonban sajnálatos módon rengeteg olyan kísérővel jár, ami nem feltétlenül nevezhető esztétikusnak. Ide sorolhatjuk például a bőr megereszkedésének a problémáját is, mely főként azoknál az embereknél okoz jelentős kellemetlenséget, akik egyszerre fogytak nagyon sokat.

A téma kapcsán általában nem számít, hogy a fogyás milyen gyorsan történik meg, ha sok plusz kilót cipeltünk, akkor bőrünk nem tud megfeszülni, ezáltal utólagos kezelésekre van szükség. Erről azonban egy későbbi cikkünkben térünk majd ki, most azt vizsgáljuk, hogy mi befolyásolja a bőr megereszkedését, és mivel előzhetjük ezt meg!

A bőr megereszkedését befolyásoló tényezők

Hogy bőrünk a fogyás során megereszkedik, az sajnos kész tény, ugyanakkor mértékét nagyban befolyásolják bizonyos tényezők. Ezek a következők:

  • A túlsúly mértéke, azaz mennyire voltunk elhízva, hiszen a +20-30 kilogramm olyan mértékű extra zsírréteg, ami alaposan kinyújtja a bőrünket, tehát a regenerálódás szinte lehetetlen.
  • Hogy meddig hordtuk a plusz kilókat, hiszen minél tovább tartozott valaki a túlsúlyos emberek táborába, értelemszerűen annál jobban kinyúlt a bőre is.
  • Az életkor, hiszen a fiatalabb szervezet könnyebben regenerálódik, a magas kollagéntartalom segíti a bőr feszességének visszanyerését, ami annál nehezebb lesz, minél idősebbek vagyunk.
  • A káros szenvedélyek, hiszen a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás tönkreteszi a bőrt, csökkentik a kollagéntermelést, egyszóval minél több ilyen függőségtől szenvedünk, annál nehezebben regenerálódunk.
  • Végül pedig a genetika, hiszen vannak, akik 50 felett és tetemes plusz kilóval is tudnak újra feszes bőrt varázsolni a hasukra, míg másoknak ez már 30 évesen sem fog menni.

Mivel előzhető meg fogyás során a bőr megereszkedése?

Nem győzzük hangsúlyozni, ha nagy túlsúly volt rajtunk, akkor a bőr megereszkedésének mértéke elkerülhetetlen, de fiatalon vagy kisebb súlyfelesleg esetén néhány egyszerű praktikával ezt a folyamatot megelőzhetjük. Hogy melyek ezek?

Először is legyünk hidratáltak! Eleve a fogyókúrához és az életmódváltáshoz tartozó folyamat, hogy igyunk minél több vizet, hiszen ez gyorsítja az anyagcserét, ezzel egyetemben pedig természetesen a zsírégető folyamatok beindítására és egyéb kapcsolódó alternatívákra is jó hatást gyakorol. Példának okáért hidratálttá teszi a bőrünket, ami a rugalmasság egyik alapjának tekinthető!

Nem árt továbbá már a fogyás előtt feltölteni szervezetünk kollagén raktárait! A kollagén alapvető fontosságú a bőr fiatalon tartásához és feszességéhez, miközben hozzájárul a külső felületünk hidratáltságához. Mivel 25 éves kor után folyamatosan csökken a bőr kollagénszintje, erre érdemes fogyás nélkül is gondolni!

Bár a fogyás üteme nagy túlsúly esetében nem számít, azonban a kisebb túlsúly mellett a gyors súlyvesztés nagyon csúnya, lógó bőrt eredményezhet. Ezért fontos, hogy próbáljunk meg lassabban fogyni. A gyors súlycsökkenés amúgy sem szerencsés soha, de lassan és kimérten a bőr is könnyebben igazodik az új alakunkhoz.

Végül, de nem utolsó sorban az izomnövelő és izomerősítő gyakorlatok nagyon fontosak ahhoz, hogy a bőr feszes maradhasson. A bőr sokaknál azért lóg, mert alatta nincs izom, ami kitöltené. Ha viszont erősítő edzéseket végzünk, és magunkra szedünk 5-8 kilogramm izmot, akkor azzal bizony kitölthetjük az eltűnt zsír jelentős részét formás izmokkal.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel