Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Ilyen edzésformákat válassz és így táplálkozz, ha ektomorf testalkatú vagy

Diéta & Táplálkozás

Ilyen edzésformákat válassz és így táplálkozz, ha ektomorf testalkatú vagy

A testalkatok tekintetében megkülönböztethetünk egymástól ektomorf, mezomorf és endomorf típusokat. Általánosságban elmondható, hogy aki az egyikbe tartozik, az jellemzően mindig a másikra irigy valamiért, ami nem meglepő, hiszen míg például az ektomorf alkatúak csak nagyon nehezen tudnak erősödni és izmosodni, addig az endomorf típusúak még a víztől is híznak.

Mit kell tudni az ektomorf testalkatról?

Az ektomorf testalkattal rendelkező emberek a tipikus vékonyak, akik nagyon nehezen híznak, alig tudják növelni a testtömegüket, alacsony testzsírszázalékkal rendelkeznek, alig izmosodni, és még akkor sem lesz belőlük egy Herkules, ha minden nap súlyzós edzésekkel gyötrik meg a szervezetüket.

Aki könnyen hízik, az biztosan azt szeretné, ha ő is ektromorf testalkattal rendelkezne, aki viszont ilyen típusba tartozik, az szívesebben szabadulna tőle, de mi most inkább arra biztatnánk mindenkit, hogy ne akarjon más lenni, inkább próbálja meg kihozni az alkatából fakadó sajátosságokat.

Edzés ektomorf testalkattal

Tény és való, hogy ektomorf testalkattal nehéz olyan edzést találni, ami megfelelő hatékonysággal megmozgat minket és izmot is növel. A szakértői ajánlások szerint az izoláló gyakorlatokat mindig kerüljük el ilyen esetben, és csak a főbb alapgyakorlatokra próbáljunk meg koncentrálni, valamint az osztott edzésterveket tartsuk szem előtt, tehát egy-egy alkalommal csak egy-két izomcsoportot dolgozzunk meg, de azt erőteljesen.

Aki nehezen növeli a testtömegét, annak fontos, hogy havi szinten módosítsa az edzéstervet úgy, hogy az intenzitást és a súlyokat hétről-hétre növeli. Nem az ismétlésszámokat kell emelni, hiszen az inkább szálkásít és fogyaszt, nekünk azonban éppen ellentétes hatást kell elérnünk, éppen ezért maximum 10-es ismétlésszámokkal dolgozzunk, de feltétlenül a legnagyobb súlyokkal.

A fentiek persze nem azt jelentik, hogy az ektomorf testalkatú emberek számára tiltottak az aerob edzések, csak éppenséggel feleslegesek. Az általános egészségi állapot fenntartása miatt azonban nem elhanyagolhatók, így hetente egy alkalommal maximum 20-30 percet tervezzünk csak be, amihez a futás és a kerékpározás lesz a legalkalmasabb akár a szabadban, akár a szobában vagy az edzőteremben.

Táplálkozás ektomorf testalkattal

Közel sem csak a hízásra hajlamos személyek számára nagyon fontos, hogy milyen étrendet követnek, hiszen erre az ektomorf testalkatúaknak egyaránt nagy figyelmet kell fordítaniuk, ezáltal napi szinten legalább 6-7 alkalommal szükséges enniük – ebből háromszor kiadósan –, miközben odafigyelni arra, hogy a zsírbevitel legalább a napi étkezés 20 százaléka legyen, tehát kifejezetten magas.

Lényeges azonban, hogy kalóriabevitelünk jelentős részét szénhidrátokkal oldjuk meg, így a napi étkezésünk 50-60 százalékát ezzel biztosítsuk, a maradék 25 százalék pedig fehérje legyen. A cukrokat érdemes kerülni – mert nem feltétlenül zsírpárnákat akarunk –, az összetett szénhidrátok viszont előnyösek lehetnek, mint a zabpehely, a teljes kiőrlésű gabona vagy a hüvelyesek.

A sok zöldség és gyümölcs ennél az étrendnél is lényeges, viszont mindig a magas szénhidrát-tartalommal rendelkező típusok közül válogassunk magunknak, miközben naponta próbáljunk meg legalább 3 liter folyadékot magunkba erőltetni. Életmódunkon is érdemes egyébként változtatni, a stresszt például messzire kerülni, akárcsak a káros szenvedélyeket, hiszen ezek alapvetően súlyosbíthatják problémánkat.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel