Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Ilyen edzésformákat válassz és így táplálkozz, ha endomorf testalkatú vagy

Diéta & Táplálkozás

Ilyen edzésformákat válassz és így táplálkozz, ha endomorf testalkatú vagy

Bár kevesen tudják, de az embereket alapvetően három testalkati sémába sorolhatjuk, így beszélhetünk ektomorf, endomorf és mezomorf típusokról. Miután az ektomorf, azaz a súly- és izomgyarapodásra rendkívül nehezen képes testtípusról korábbi cikkünkben már mindent kiveséztünk, ezért most itt az ideje, hogy megnézzük a másik végletet, vagyis az endomorf típusú emberek sajátosságait.

Mit kell tudni az endomorf testalkatról?

Az endomorf alkatú emberek alapvetően erősebb testfelépítéssel rendelkeznek, és jellemzően hízékonyabbak, mint a nagy átlag. Ennek az oka genetikailag az, hogy nagyobb koncentrációjú a szervezetükön belül a zsírfelhalmozódás, ezen felül pedig izomzatuk sem tekinthető különösebben definiáltnak.

Erős csontozat, rövid végtagok, széles csípő, vastagabb ízületek és széles bordakosár jellemzi ezeket az embereket, akik kifejezetten nehezen szabadulnak meg a felesleges kilóktól, még a szigorú edzéstervek és a diéták is alig használnak, ellenben van előnyük is: rendkívül könnyedén tudnak izmot építeni magukra, amit érdemes lehet kihasználniuk a fentieket egyensúlyozandó.

Edzés endomorf testalkattal

Mivel az imént említett módon az endomorf testalkatúak könnyedén izmosodnak, ezért esetükben értelemszerűen a súlyzós edzéseket érdemes erőltetni, hiszen ezzel fogyni ugyan nem lehet, de néhány izmosabb és formásabb testrész – pláne a karok, a lábak és a mellek – egyensúlyozhatnak némi felesleges zsírpárnát.

Persze vannak férfiak, akik nem akarnak izomkolosszusokká válni, a nők esetében pedig pláne nem jellemző mindez, arról nem is beszélve, hogy milyen fárasztó ilyen sok izmot felépíteni. Hogy esetükben mi a teendő? Elsőként például felpörgetni az anyagcserét, amihez a magas ismétlésszámú edzések jelenthetnek jó megoldást, ezáltal a szettekkel akár 15-20 ismétlésig is elmehetünk.

Szintén kitűnő alternatíva a kardió edzés, ami a súlyzós mozgásformák mellett legyen minél gyakoribb. Fordítsunk figyelmet a minél összetettebb gyakorlatokra, legyen sok emelés, evezés, fekve nyomás, szakítás és beülés, hiszen ezekkel lehet a legtöbb kalóriát elégetni, ami ilyenkor kifejezetten lényeges lehet.

Táplálkozás endomorf testalkattal

A táplálkozás terén nincs egyszerű dolguk az endomorf testalkatúaknak, hiszen ők azok, akik mindentől, még a levegőtől is híznak. Ennek megfelelően a cél a zsírégetés beindítása, miközben rendkívül nagy figyelmet kell fordítani az adagokra, illetve az ételek összetevőire.

Ennek fényében a napi kalóriabevitelünknek maximum a 20 százaléka legyen például szénhidrát, miközben igyekezzünk minél több teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert fogyasztani, a zsírbevitelt pedig csökkenteni, méghozzá a fehérje javára, így együnk sok csirkét, halat, tojást, marhahúst és így tovább.

Ha mégis egyszerű szénhidrátot eszünk – azaz cukros, fehérlisztes dolgokat -, azt mindig tegyük edzés előttre, vagy mindjárt a mozgás utáni időszakra. Próbáljunk meg minél több zöldséget enni – gyümölcs is mehet, ha nincs benne sok cukor –, miközben folyadékbevitelünket 3 literre növeljük legalább.

A villámdiéták az endomorf testalkatúak számára nem hoznak eredményt, csak teljes és végleges életmódváltással érhetünk el tartós változást, amihez hozzájárul, hogy naponta 5-6 alkalommal étkezünk, rendszeresen mozgunk, és kimagasló figyelmet fordítunk arra, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, hiszen annak követése nélkül nem lesz eredmény sem.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel