Egy fogyókúra során jelentõs szerepe van annak, hogy mennyiidõt szánunk egy programnak, hiszen hatékonyabb és maradandóbb végeredményttudhatunk a magunkénak, ha kellõ idõt szánunk a fogyókúránkra, ellenben azzal,ha sietettjük az elvárt célok elérését.
Viszont léteznek olyan diétás programokis, amelyekkel már rövidebb távon is fantasztikus célokat érhetünk el. A 4 napos diéta például abban támogat bennünket, hogy új pályára helyezzük az egészséges életvitelünket és elinduljunk a fogyás útján, a rövid diétátkövetõen pedig minden a mi kezünkben van.
Kellõ elhatározással felvértezve a 4napos diétában búcsút mondhatunk a súlyfelesleg további felhalmozásának,szervezetünket megtisztítva, emésztõrendszerünket pedig felturbózva nézhetünk az életmódváltás felé.
Mindezt egy levesre alapozott programmal érhetjük el,hiszen a program alapja egy akkora adag zöldségleves, amely a diéta végéigkitartva szolgálja céljaink elérését. A program során bármikor, akár fõétkezésként is elfogyaszthatunk egy tányér zöldséglevest, ami csupán 50kalóriát tartalmaz.
A levesek mellett zöldségeket, uborkát, paprikát, cukkinit,zellert is fogyaszthatunk a diéta során. Viszont le kell mondanunk az alkoholról, a koffeinfogyasztásról és a dohányzásról.
A program célja, hogy alig több mint fél hét alatt beinduljon a szervezetünk súlyvesztése azemésztésünk felgyorsulása révén, így ha búcsút intünk az elhízást okozóétrendünknek és kitartunk az új életmódunk mellett hosszabb távon jelentõsebb fogyást is elérhetünk.
A céljaink eléréséhez az ún. mágikus zöldségleves receptjét kell elkészítenünk.
Nézzük, milyen hozzávalókat kell beszereznünk:
– fûszerek ízlés szerint (só és bors, csak mértékkel)
víz
1 maréknyi spenót
2 cukkini
1 csésze zöldbab
2 gerezd fokhagyma
8 paradicsom
0,5 fej káposzta
1 nagyobb fej zeller
3 hagyma
0,5 kg sárgarépa
Vágjuk az ínycsiklandó zöldségeket tetszõleges méretûre,majd egy nagy fazékban közepes lángon pároljuk puhára a sárgarépát, a zellert,a fokhagymát, és a hagymát; majd dobáljuk hozzá a paradicsomot, a zöldbabot ésa káposztát.
Az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy bõven ellepje, majdfûszerezzük ízlés szerint, de ügyeljünk arra, hogy a borssal és sóval mértékkelbánjunk. Egészen a víz forrásáig fõzzük a levest tovább közepes lángon gyakorikevergetés mellett.
Ha a víz felforrt a lángot takarékra vesszük és további tízpercig fedõ alatt fõzzük. Ezután hozzáadjuk a cukkinit és spenótot és újraforrásig fedõ nélkül fõzzük. Végül lefedjük, és mindaddig fõzzük, amíg azösszes hozzávaló meg nem puhul a levesben.
A 4 napos program mintaétrendjét is megismerhetjük a következõkben. Az elkészített zöldséglevest pedig a diéta során bármikorfogyaszthatjuk, ha nagyon megszeretjük, akár a fõétkezéseink során is.
1. nap
Reggeli: friss gyümölcsök zsírszegény túróval
Ebéd: roston pulykamell barnarizzsel, friss salátaágyon
Vacsora: friss gyümölcsök zsírszegény natúrjoghurtba keverve
2. nap
Reggeli: dióval és reszelt almával dúsított zabkása
Ebéd: roston hal fõtt krumplival, friss salátaágyon
Vacsora: görögsaláta vagy bármilyen friss saláta
3. nap
Reggeli: zsírszegény tejjel készített banánturmix
Ebéd: csirkesaláta friss zöldségekkel, olíva- vagytökmagolajjal
Vacsora: bármilyen friss saláta
4. nap
Reggeli: teljes kiõrlésû pirítós fõtt tojással és egy szeletsonkával
Ebéd: roston hal babos zöldsalátával
Vacsora: gyümölcssaláta alma, körte, eper, sárgadinnye ésananász keverékébõl