A Földközi-tenger közelében mindennapos az ún. mediterrándiéta még ha ez nem is tudatos, hiszen az ott lakó emberek életvitelérõlkapta a nevét az a fogyókúrás program, ami számtalan fogyni vágyónak,egészséges életre vágyó embernek segíthet céljai elérésében.
Ez a fajta életmódbizonyítottan magas hatásfokú diétás programnak tekinthetõ és emellett számosjótékony hatása van a szervezetünk mûködésére: csökkenti a daganatos és a szív-érrendszerei megbetegedések rizikóját.
A mediterrán diéta kulcsa pedig egyszerûbb, mint gondolnánk. Zömében zöldségek, gyümölcsök és omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozástjelent, köszönhetõen az olívaolajon sült és párolt ételeknek, illetve ahalaknak és dióféléknek. Mindemellett gyakori a tej és a bor fogyasztása is a diétában.
Az extra szûz olívaolaj fontos szerepet kap a mediterrándiéta hatékonyságában, éppen ezért mellõznünk kell a diéta során a zsírbangazdag fogásokat, más zsiradékok vagy éppen a vaj használatát.
Az olívaolaj mellett kiemelkedõ szerep jut a növényi tápanyagoknak, ezzel biztosítva szervezetünkvitamin, rost és ásványi anyag igényét.
Nem meglepõ, hogy a diéta során érdemesnapjában több alkalommal is friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunklehetõleg nyersen.
A mediterrán diéta hatékonysága a rostban gazdag táplálkozásban rejlik, ami egyrészt megakadályozza a felesleges zsírrétegkialakulását, másrészt lassítja a tápanyagok felszívódását, így hatékonyanelõzi meg az elhízást.
A zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett oda kellfigyelnünk a teljes kiõrlésû pékáruk és a durumtészták fogyasztására is, hiszenezekkel még több hasznos ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttatjuk aszervezetünket.
A diéta hatékonyságához a megfelelõ fehérjebevitel is hozzájárul, amit a sovány tejtermékekkel biztosíthatunk magunknak, így bátranfogyaszthatunk tejet, kefirt, joghurtot vagy éppen sajtot. A megfelelõfehérjebevitelhez a húsokról sem szabad megfeledkeznünk.
Mediterrán diétáróllévén szó elõtérbe kerül a halfogyasztás ahogyan az a Földközi tengerközelében élõkre is jellemzõ. Akár heti több alkalommal is ehetünk halféléket,amivel biztosítjuk szervezetünk fehérje, vas, B-vitamin, esszenciális zsírsavigényét.
Mindamellett, hogy ez jó hatással lesz az alakunkra, még a szívroham elõfordulásátis megelõzhetjük vele.
A mediterrán étrend engedékeny a vörösborok fogyasztását tekintve, akár napi 2-3 dl is megengedett ebben a diétás programban.
A vörösborflavonoid tartalma révén megelõzheti az érelmeszesedés elõfordulását. Viszont a borfogyasztás nem elõírás a mediterrán diétában, így aki nem fogyaszt, vagy nemfogyaszthat alkoholt, az is sikerrel alkalmazhatja a diétát, és a bor helyettbátran nyúlhat a 100%-os gyümölcslevek után.