Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Melyik étkezés elhanyagolható? Egyáltalán kihagyható bármelyik is?

Diéta & Táplálkozás

Melyik étkezés elhanyagolható? Egyáltalán kihagyható bármelyik is?

Nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy a fogyókúra lényege az, hogy elhagyjuk valamelyik főbb étkezésünket, ezzel kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe, és így beindítjuk a fogyást.

Bár a logika valóban ezt diktálhatná, hiszen a kevesebb étel, az kevesebb kalóriát is jelent, csakhogy szervezetünk ennél sokkal bonyolultabban és összetettebben működik a valóságban. Ezért aki abban gondolkozik, hogy elhagyja a vacsorát, netán kiveszi az étrendjéből legalább a tízórait és az uzsonnát, az jobb, ha elfelejti ezt, az alábbiakban pedig el is mondjuk, hogy miért!

Ezért nem szerencsés elhagyni valamelyik étkezést!

Szervezetünk úgy épül fel, hogy az ébren töltött időszakban, azaz reggeltől-estig folyamatosan energiára van szüksége a működéshez, amit természetesen a különféle táplálékokkal biztosíthatunk számára. Az egész folyamat lényege az anyagcsere, melyet állandó pörgésben kell tartani azért, hogy ne induljon be szervezetünkben a tartalékolás.

Ez a fogyás egyik alapfeltétele, vagyis hangozzék bármennyire furcsán, ahhoz hogy le tudjunk adni néhány kilót, elengedhetetlen lesz folyamatosan ételt juttatni a szervezetünkbe, mert az anyagcsere pörgésének ez a feltétele, és amint ez meghiúsul, abban a pillanatban megálljt parancsol a szervezetünk, és hiába szeretnénk fogyni, a legjobb esetben is csak stagnálás következik, de valószínűbb a hízás.

A probléma pedig különösen akkor jelentős, ha valamelyik főbb étkezést hagyjuk ki a sorból. Rengetegen kísérleteznek a vacsora kiiktatásával, pedig a vacsorára nagy szükségünk lesz, hiszen másnap reggelig elég energiával kell ellátni a szervezetünket, mert ha megkordul a gyomrunk, ha éhesek vagyunk, akkor az már azt jelenti, hogy testünk tartalékolni kezdett.

Étkezésmegvonás helyett inkább csökkentsük az adagokat!

Az tehát már világos, hogy az étkezések kivétele nem járható út, hiszen többet árthatunk, mint nyerhetünk vele. Hogy akkor mégis mit kellene tennünk? Például csökkenteni az adagokat. Ezzel megmarad a rendszeresség, szervezetünk egész nap táplálékhoz juthat, ugyanakkor biztos, hogy nem kordul majd meg a gyomrunk sem.

Merthogy az adagcsökkenés soha ne legyen drasztikus! Ha hirtelen féladagokat kezdünk enni, az ugyanolyan rossz lehet, mint az, ha kivesszük az egyik étkezésünket. Az adagok lecsökkentésének folyamatosnak kell lennie, és soha nem szabad egy bizonyos szint alá mennünk, ezért használjuk bátran a kalóriaszámlálás opcióját, mert az előírt mennyiségnek a közelébe azért el kell jutnunk, máskülönben megbetegedhetünk.

Az adagok mellett az ételek összetétele is fontos!

Persze a leghatásosabb változtatás az, ha a mennyiség helyett ételeink összetételét változtatjuk meg inkább. Példának okáért lényeges lehet, hogy a zsíros, gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag élelmet teljesen kivegyük a mindennapjainkból, és helyükre lassú felszívódású, kalóriában szegény, de mégis nagy energiát biztosító ételeket állítsunk.

Ebből a célból kifejezetten előnyösek lehetnek például a teljes kiőrlésű termékek mind a tésztafélék, mind a péksütemények kapcsán, de ügyelnünk kell arra is, hogy minél több rostot vigyünk be a szervezetünkbe, ezáltal például zöldségeket és gyümölcsöket, miközben a fehérje szintén olyan összetevő, ami zsír nélkül nagyon minimális kalóriával biztosít nekünk nagyon sok energiát. Ezzel a módszerrel még rendszeres táplálkozás mellett is sokkal jobb eredményeket érünk el, mintha kiveszünk egy étkezést a mindennapi rutinból!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel