Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Miért olyan vékonyak a japán emberek? Lássuk a japán életmód titkait!

Diéta & Táplálkozás

Miért olyan vékonyak a japán emberek? Lássuk a japán életmód titkait!

Ha máshol nem is, legalább a televízióban mindenki látott már japán embereket, és ha eddig nem tűnt volna fel, a minimális kivételtől eltekintve arrafelé rendkívül vékonyak az emberek. Nem kórosan soványak, de ritka az elhízás. Hogy ez puszta genetika lenne?

Természetesen ennél azért jóval többről van szó, mégpedig a japán emberek különleges étrendjéről és életmódjáról, hiszen azon túl, hogy rengeteget sportolnak arrafelé, egészen különleges táplálkozási szokásokat követnek, a japán konyha pedig híresen a legegészségesebbek közé sorolható az egész világon. Lássuk, mi a titkuk a japánoknak, és mit kell tennünk ahhoz, hogy az életmódjukat követhessük!

Rengeteg halétel és zöldség

A japán konyha rendkívül nagymértékben épít a tenger gyümölcseire, azaz a különféle halételekre, lévén az ország halászata történelmi jelentőségű, így nem meglepő, hogy szinte alig van olyan japán ember, aki nem eszik minden nap legalább minimális halhúst.

Ezen felül a japánok rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a mindennapokban, de a rizs szintén az egyik alapvető élelmiszerük, ami nem nevezhető éppenséggel kalóriasokkoló, illetve hizlaló ételnek, ezen felül nagyon sok leves és zöldtea fogy náluk a mindennapokban.

Kisebb adagokat esznek

Egyáltalán nem elhanyagolható a japán életmód kapcsán, hogy az emberek nem mohók. Ha bemegyünk egy japán étterembe, azt láthatjuk, hogy kifejezetten kis adagokat adnak a nyugati tömött tányérokhoz mérten, de ez ott nem spórolás vagy tiszteletlenség, hanem kulturális sajátosság.

A japánok ugyanis az étkezést egyfajta szertartásnak tekintik, így a kis adagokkal gyakran tovább elvannak, mint mi egy nyugati étteremben valami nagy tányér étellel. Jobban élvezik az ízeket, és gyorsabban eltelítődnek azáltal, hogy a falatokat gondosan megrágják, nem esznek mohón.

Sokat grilleznek és párolnak

Többek között a magyar konyha egyik nagy hátránya is, hogy ami nem zsírban vagy olajban sül, az nem is étel. A japánok ezt a fajta főzéstudományt nem ismerik, helyette szinte mindent vízben főznek, párolnak vagy grilleznek.

Olaj ugyan előkerül néha – pláne a wok használatakor –, de egészséges növényi olajokat alkalmaznak, és meglepően sok nyers ételt esznek, a legnagyobb meglepetés pedig, hogy nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket.

Nem ismerik a kenyeret

Bár vannak japánban tésztafélék, a péksütemények és a kenyér egyáltalán nem jellemző arrafelé, a fehér liszt egyáltalán nem képezi konyhakultúrájuk alapját, amivel elképesztően sok extra kalóriától megóvják magukat, hiszen felénk ez a legtöbb baj forrása.

Fehér liszt helyett ők a rizsre esküsznek, ami ugyanolyan laktató, de sokkal kevesebb kalóriát, ellenben sokszorosan annyi rostot tartalmaz, így ha köret, akkor jellemzően ez, vagy zöldség, de sokszor inkább egyik sem.

Nem jellemző az édesség

Természetesen japánban is van csokoládé, van édesség és van desszert, de sokkal kevesebb süteményt, illetve ilyen jellegű ételt fogyasztanak, mint a nyugati társadalmak. Ez az oka annak, hogy nagyon kevés tradicionális japán édességet ismerni, noha azért ők is tudnak élni ezen a téren. Csakhogy a japán édességek közel sem olyan cukrosak, mint a mieink, ezen felül pedig még azt is lényegesen kevesebb adagokban fogyasztják.

Sok levest esznek

Miközben a magyarok gyakran napokig levest sem esznek, egy japán ember el sem tudná képzelni egy napját valamilyen különleges és kiadós leves nélkül. Sokan a reggeli első étkezéskor is levest esznek, ami elképesztően jó szokás, hiszen kiadós, rengeteg energiát ad, a folyadék alaposan beindítja az anyagcserét, miközben egy ideig biztosan nem lesznek éhesek sem.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel