Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Mikor veszélyes a terhesség alatti diéta?

Diéta & Táplálkozás

Mikor veszélyes a terhesség alatti diéta?

Gyakran elodázzák azoknak a fontos témáknak a jelentõségét,mint a gyermekfogyókúra vagy éppen a kismama diéta. Az igazság azonban az, hogymanapság, amikor járványként terjed az elhízás világszerte, és a túlsúlyegyfajta népbetegséggé vált, nem lehet a szõnyeg alá söpörni ezeket az igenfontos témákat.

A rohanó világban számtalan ember él, aki egészségtelen életet folytat, és ennek rengeteg egészségügyi kockázata is van. Ilyen körülményekközött a kismamáknak különösen oda kell figyelniük magukra. Az orvosi ajánlásszerint a legjobb, ha egy nõ már a gyermekvárás elõtt rendezi a súlyproblémáit,illetve a szülés és a szoptatás után kerül majd újra elõtérbe a fogyókúra azéletében.

A várandósság idején nem ajánlott a fogyókúra. Összességében viszonta várandósság alatt felszedett felesleges kilók száma egyedül a kismamákonmúlik, csak rajtuk áll, hogy mekkora súlyfelesleggel gyarapodnak majd avárandósság hónapjai alatt.

Éppen ezért fontos odafigyelnie minden kismamánakarra, hogy tudatosan táplálkozzon. Érdemes már most leszögezni, hogy a testbenvégbe menõ hormonális változások nem képesek arra, hogy egészségtelenmennyiségû súlyfelesleggel halmozzák el a kismamát.

Milyen esetben lehet szükség a terhesség alattidiétára? Milyen esetben szolgálja akismama és a magzat egészségét a terhesség során folytatott diéta? Abban azesetben lehet diétára szükség a várandósság hónapjai alatt, ha a kismama mártúlsúlyos volt a fogantatás pillanatában, és a szövõdménymentes terhességérdekében kell a kismamának odafigyelnie arra, hogy pontosan mit és mennyiteszik.

Milyen esetek lehetnek, amikor nem megengedhetõ a diéta a terhességben?Nem sorolható az egészséges terhes diéta körébe az a manapság nagyon divatosjelenség, amikor a kismama kõkemény diétába fog és intenzív edzéseket végezannak érdekében, hogy megõrizze a terhesség elõtti alakját, és annak érdekében,hogy a magazinok címlapjaink látható hollywoodi hírességekhez hasonlíthassanak.

Ezzel nem csak a saját, hanem a babájuk egészségét is veszélyeztetik. Mi sembizonyítja jobban ennek a jelenségnek a terjedését, hogy brit orvosok már el is nevezték ezt a rendellenes viselkedést, pregorexiának. Ez a káros viselkedéselõtérbe helyezi a kismama alakját és testének vonalait, és háttérbe kerül amama és a baba egészsége.

Új-zélandi szakemberek is foglalkoznak a témával, ésõk úgy látják, hogy a háttérben a celebek élete és makulátlan testformái állnak,amit ideálként kergetnek a modern nõk. Sajnos akkor is kergetik ezeket azideálokat, amikor egy új életet hordanak a szívük alatt, amivel hatalmaskárokat okozhatnak a babájuk számára, és a saját egészségüket isveszélyeztetik.

A pregorexia egy nagyon veszélyes jelenség, ami már távol esikaz egészséges kismama diéta kereteitõl, hiszen ebben az egészséges verzióban akismama tudatosan eszik, és minden szükséges tápanyagot biztosít babája éssaját maga számára egyaránt.

A Canterbury Egyetem Egészségügyi Bizottságánakpszichiátere, és az említett kutatás vezetõje, Sue Luty úgy nyilatkozott, hogya teljesen hétköznapi életet élõ nõk valójában olyan sztárok ideálképétkergetik, akik rengeteg pénz költenek a személyi edzõjük támogatására, és mégannál is több pénz költenek a szülés utáni idõszakban a pótanyukára.

Így asztárnak kellõ ideje, energiája és pénze van arra, hogy bombaformába kerüljönröviddel a gyermeke megszületése után. A kutatásvezetõ szerint ez nem csak azanya egészségére káros, de az anya és a gyermek közötti kötõdés kialakulását is nagymértékben akadályozza.

Nem is tud egy olyan anya egészséges kapcsolatotkialakítani a gyermekével, akinek fontosabb a teste és a karrierje, mint a mégszíve alatt hordott, majd pedig a már megszületett gyermeke egészsége ésjólléte.

Sajnos gyakran direkt elérik ezek a sztárok, hogy elapadjon a tejük,és olyan hormonkezeléseknek vetik alá magukat, amiket egy épeszû és egészségeskismama soha nem tenne meg. Egy, a várandóság ideje alatt folytatott szigorú diéta miatt a magzat fejlõdése sem lehetséges optimális ütemben, és rendellenességeket is okozhat a pocaklakó fejlõdésében.

Orvosi ajánlásraérdemes egy kismamának a rendszeres mozgásra és az egészséges táplálkozásraodafigyelnie, elég, ha elkerüli a kismama a felesleges édességek ésnassolnivalók fogyasztását, és ezzel már mindent megtesz a saját egészsége ésvitalitása érdekében, ami a magzat fejlõdését is kedvezõen képes befolyásolni.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel