Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Mit ehet, és mit kell ennie egy kismamának a szoptatás alatt, hogy nehízzon el?

Diéta & Táplálkozás

Mit ehet, és mit kell ennie egy kismamának a szoptatás alatt, hogy nehízzon el?

A fiatal kismamák körében gyakran elõkerülõ téma a fogyás ésa táplálkozás, és szoptatás esetén egy igazán nehéz körülmény is fennáll,hiszen a gyermekünkért is felelõsséggel tartozunk. Nagyanyáink pedig mindig azthajtogatják, hogy a gyerek azt eszi a szoptatás idején, amit az anyuka ismegeszik.

Éppen ezért, ha kismamaként rengeteg zsíros ételt eszünk, azzal azanyatejbe is több zsír kerül, ami rossz hatással lehet a csecsemõre.

A csecsemõckialakulatlan emésztõ rendszere számára óriási megterhelést jelent a zsírosab banyatej, különösen a has fájós idõszakban. Ráadásul már csecsemõként ismegjelenthet az elhízás problémája is. Az anyának ebben az esetben nincs másválasztása, mint a tudatosabb táplálkozás, hiszen nem ehet meg bármit, amitcsak megkíván.

Ilyen körülmények között igen nehéz a kismama diétánmerengeni, hiszen sokszor azt sem tudjuk, hogy egyáltalán mi az, amitmegehetünk, és mi az, amirõl jobb, ha lemondunk. Az igazság viszont az, hogy aszoptatás az egyetlen olyan idõszak egy nõ életében, amikor a gyermek fejlõdésemiatt is érdemes odafigyelnie magára, érdemes szem elõtt tartani az egészségesés tudatos táplálkozás alapelveit.

Egyszerû is a szabály, amit egy kismamadiéta során követnünk szükséges: Együk meg azt, ami jól esik, ha megkívánjuk,abban az esetben, ha az egészséges, mert ez biztos, hogy a babának is afejlõdését fogja szolgálni.

A kismama diéta természetesen nem egy rigidfogyókúrás programot takar, nem is várhatunk el ilyet magunktól. Reális célként azt tûzhetjük ki, hogy leadunk 2 kilót 4 hét leforgása alatt. Ez az amennyiség, amivel a szoptatás folyamatának sem ártunk.

Milyen alapanyagokat válasszunk a szoptatás során, ami nekünk és a gyermekünknek is hasznos? Az érdekesség az, hogy tényleg bármitehetünk, ami egészséges, és ez nem fogja befolyásolni az anyatej megfelelõmennyiségét és minõségét.

A tudatos táplálkozásra és étrendre kell figyelnünk,hogy ne legyen túlságosan zsíros az elfogyasztott étel, ellenben legyenváltozatos és harmonikus az étrendünk, amiben kellõ mennyiségben megtalálható afehérje és a kalcium is.

Figyelembe kell vennünk, hogy kellõ mennyiségû ételtegyünk, különben egy koplalás következtében elapadhat az anyatejünk. Figyelnünkkell arra, hogy akár a terhességben úgy a szoptatás alatt is 3-400 kalóriávaltöbbre van szüksége a szervezetünknek, viszont ezt a plusz kalóriát nyugodtanbevihetjük zöldség és gyümölcs segítségével, sovány húsokkal, zsírszegénytejtermékekkel.

Érdemes a szoptatás során az egészséges étkezés alapjaitkövetnünk, amihez elfogyasztott táplálék 40%-a legyen fehérje, 30%-a legyen szénhidrát és 30%-a legyen zsír, telítetlen zsírok formájában. Érdemes mindenolyan ételt kiiktatnunk az életünkbõl, amirõl elég egyértelmû, hogy tele vanüres kalóriával és egészségtelen, mert az nekünk sem használ és a babánknak semfog.

Jobb, ha lemondunk a kávéról és az alkoholról is, mert mind a kettõnegatív irányban befolyásolja a babánk emésztési folyamatainak a fejlõdését.Egyedül egy kis vörösbor lehet ez alól kivétel, azonban nagyon minimálismennyiségben, legyen az egy gyûszûnyi mennyiség.

Az idõzítés is sokat számít,éppen ezért szoptatás után igyuk meg ezt a kis vörösbort, hogy mire legközelebbszoptatunk, már nyoma se legyen az alkoholnak a szervezetünkben.

A kismamadiéta semmilyen irreális elvárást nem jelent, és egyáltalán nem káros acsecsemõnknek. Egyszerûen arra kell figyelnünk, hogy egészségesen, változatosan és kiadósan étkezzünk, ami nem csak ránk, de gyermekünk fejlõdésére is nagyonjó hatással lesz majd.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel