Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nagy odafigyelést igényel szívbetegként a fogyókúra

Diéta & Táplálkozás

Nagy odafigyelést igényel szívbetegként a fogyókúra

A szívbetegek számára már a mindennapi élet is komoly problémákat okozhat kellő odafigyelés nélkül, miközben kimagaslóan veszélyeztetettnek tekinthetők az elhízás kapcsán, ami sok esetben még tovább rontja az állapotukat.

Egy szívbeteg ugyanis nem mozoghat, nem sportolhat úgy, mint egy egészséges, de a táplálkozás tekintetében egyaránt lényeges lesz fontos megszorításokat alkalmazni ahhoz, hogy ne kerüljön sor elhízásra. Hogy mi a teendő akkor, ha szívbetegként mégis felszaladt ránk néhány kiló? Szabad-e fogyókúrázni ilyenkor?

A szív- és érrendszeri betegek csak felügyelet mellett fogyókúrázhatnak

Rendkívül fontos kitétel a szív- és érrendszeri betegségtől szenvedő emberek számára, hogy állapotuktól függetlenül mindig kérjenek szakorvosi segítséget a fogyókúra megkezdése előtt. Mindez még akkor is fontos, ha egyébként jól érzik magukat, hiszen a szívet túlterhelő mozgásformák tiltottak, egy HIIT edzés például hiába hatásos, egy szívbeteg esetében súlyos állapotromlást idézhet elő.

Emiatt nemcsak dietetikussal kell konzultálni egy szívbetegnek a fogyókúra előtt, hanem egy mozgásterapeutával is, akik közösen kidolgoznak majd egy átfogó életmódváltást, hiszen a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedők diétáztatására nincs állandó vagy bevett protokoll, minden egyes páciens teljesen egyedi eset.

Nyilván mi is odafigyelhetünk magunkra, a napi 1-2 órás séták például biztosan nem ártanak majd, mint ahogyan az sem, ha táplálkozásunk során háttérbe soroljuk a túlzottan zsíros ételeket, de komolyabb változásokra vagy nagyobb megterhelésekre soha ne vállalkozzunk, hiszen csak így lehet megőrizni a szív egészségét.

Koplalni tilos

Bár az egészséges emberek számára sem egészséges, az ő szervezetük azonban könnyebben elviseli az ételmegvonást, mint a szívbetegek teste, de utóbbiak számára a koplalás, az éhezés, sőt még az extrémen alacsony kalóriatartalmú táplálkozás is szigorúan tilos. Ennek az oka nem más, minthogy ilyen esetben az éhezés az izomszövetek lebomlásához vezet, ami rendkívül kedvezőtlen tendencia a szív tekintetében.

Statisztikákkal bizonyított továbbá, hogy a koplalás jellemzően a jojó effektus egyik alapja, ami hatalmas terhet ró a szívre, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor hosszabb távon mindig inkább plusz kilókkal jövünk ki a folyamatból. Hiába adtunk le tehát 2 kilót, ha három hónap múlva 5 kilót felszedünk magunkra. Ennek egyrészt nincs értelme, másrészt a szervezetet nagyon leterheli.

Nem szabad kísérletezni fogyókúrás szerekkel sem

Noha a legtöbb ilyen fogyókúrás tabletta és készítmény az egészséges embereknek sem ajánlott, ellenben a szívproblémától szenvedőknek egyenesen tilos, hiszen többségük olyan elemekből tevődik össze, melyek árthatnak a betegségnek, így gyakran nem véletlenül írják rá, hogy az ettől a betegségtől szenvedők inkább tartsák magukat távol ezektől a készítményektől.

Ennek az oka, hogy a fogyókúrás tabletták többsége rengeteg koffeint, vízhajtót és kötőanyagot tartalmaz, melyek drasztikusan felboríthatják a szervezetünkben a vízháztartást, illetve az ionok egyensúlyát. Ez kiszáradást idézhet elő, ami a szívbetegeknél nagyon kockázatos lehet, hiszen a vérnyomás problémájához, illetve szabálytalan szívritmushoz vezethet.

A szívbetegek tehát csak orvosi felügyelet mellett, elnyújtott életmódváltás és óriási odafigyelés társaságában fogyjanak le, akkor nem lehet semmi baj.

Forrás

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel