Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Nem mindig fogyaszt a kisebb adag étel!

Diéta & Táplálkozás

Nem mindig fogyaszt a kisebb adag étel!

Mi sem egyszerûbb a fogyásnál, hiszen elegendõ csak kisebbmennyiségû ételt fogyasztanunk és máris garantált a fogyás – a folyamat mégsemennyire egyszerû.

Ennek hátterében több tényezõ is állhat, az egyik az, hogyrendkívül egyedi dolog annak a megállapítása, hogy mennyi a kevés és a sok,mekkora a kis adag étel és mekkora a nagy adag.

A másik ilyen téves lehetõség,hogy lehet egy kis adag ételben sokkal több kalória, mint egy egészen nagyadagnak számító fogásban. Holland kutatók azt tárták fel, hogy gyakran hibásanvélekedünk a kisebb csomagolásba zárt ételekrõl, és azt hisszük, hogy azokdiétásak, pedig ez korántsem ilyen egyértelmû!

A Tillbur Egyetem kutatói chipset biztosítottak a kísérletrészvevõinek, akiknek tévé elõtt ülve kellett bizonyos reklámokat pontozniuk.

Mindenki pontosan ugyanannyi nassolni valót kapott, a résztvevõk egyik felénekkét nagyobb zacskóba csomagolták a chipset, míg a másik felének kilenc kisebbzacskóban kínálták a ropogtatnivalót.

A kutatók megkérdezték a résztvevõk egyikfelét, hogy van-e bármilyen problémájuk a testsúlyukkal, és tükör elõtt meg ismérték a résztvevõk testsúlyát.

Az eredmények szerint azok az emberek, akiket nem kérdezteka testsúlyukról, és nem is mérték meg a súlyukat ugyanannyi nassolni valót ettek a kisebb és a nagyobb zacskókból is. Azoknak a résztvevõknek, akiknek afigyelmét a vizsgálat elõtt a súlyukra irányították, már más volt ahozzáállásuk.

A nagy csomagokból például egyáltalán nem ettek vagy csak nagyonminimális mennyiséget, azonban a kis zacskóból már elõszeretettelfogyasztottak. A kutatók szerint az ételek csomagolásán nagyon sok múlik, ésteljesen dugába dönthetnek egy diétát.

Az ember hajlamos többet fogyasztani abból, amit kisebb csomagolásban kínálnak neki, és teljesen mindegy, hogy az akicsi csomag pontosan mennyi kalóriát tartalmaz, lehet, hogy a nagyobbzacskóban feleannyi a kalória.

Kiderült hát, hogy az emberek nem a kalóriátnézik, hanem az étel csomagolását, és ez gyakran lehet a fogyókúrák kudarcánakegyik oka.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel