Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Ösztönösen szegjük meg a diétákat

Diéta & Táplálkozás

Ösztönösen szegjük meg a diétákat

Az ösztöneik irányítanak bennünket, és igaz ez akkor, amikormegszegünk egy diétát – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány.

Vagyis azõsember életmódjából kiindulva, aki a gyûjtögetés mellett rendszeresen húsra isvadászott az következik, hogy a belsõ ösztönnek nagyobb szerepe van egy-egy diéta megszegésében, mint az emberi gyarlóságnak, annak, hogy nem vagyunk elégkitartóak és hasonló egyéni tényezõk.

Az Ottawa Egyetem dietetikusa, Dr. Yoni Freedhoff, számoltbe az eredményekrõl, mely szerint a diéta félbehagyása õsi ösztön miatttörténik.

A háttérben az a motiváció húzódik meg, ami az õseinket is arramotiválta, hogy keresse a kalóriában gazdag tápanyagforrásokat, hiszen ez biztosítja majd számára sokáig a teltség érzetét, ellenben a zöldségekkel.

Az õskorra visszagondolva pedig nem kisebb tétrõl, mint a túlélésrõl beszélünk. Aszakértõ szerint éppen ezért a fogyókúrázó, diétázó emberek nem véletlenül adélutáni és esti órákban akarnak plusz tápanyaghoz jutni, és nem is csak azért,mert a munka után ilyenkor tudnak zavartalanul enni, hanem azért is, mertelõdeink ekkor indulnak portyázó, vadászó útjukra.

A gyûjtögetõ életmód mellett a vadászó életmód jelentette a túlélést õseink számára, ezért a zsíros és édes ételek elõnyben részesítése õsiösztön az emberekben.

A szakértõ éppen ezért úgy véli, hogy egy-egy diétamegszegése valójában a túlélési ösztönrõl szól, és ezt az ösztönt nagyon nehézfelülírni.

A szakember az eredményekre alapozottan azt javasolja a fogyni és diétázni vágyóknak, hogy egyenek rendszeresen egy napon belül is, fogyasszanak több alkalommal kisebb adag ételeket, hogy ezzel is biztosíthassák arról atestüket, hogy folyamatosan kap energiát és tápanyagot, így kevésbé kell majdtartani az falási rohamokról, és így az éhség okozta egészségtelen ételek utánisóvárgással sem kell megküzdeni.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel