Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Öt hétköznapi zsírégető étel

Diéta & Táplálkozás

Öt hétköznapi zsírégető étel

Minden egyes elfogyasztott táplálék különféle mellékes hatást vált ki a szervezetünkből. Bár mindegyik ad némi energiát a működéshez, ugyanakkor a kapcsolódó kémiai változások során beindulhat hízás, gyorsulhat az anyagcsere, de akár különféle zsírégető mechanizmusokat is tapasztalhatunk.

Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen élelmiszert veszünk magunkhoz a mindennapokban, ha ugyanis fogyni akarunk, érdemes lehet minél több zsírégető hatást kiváltó ételt enni, illetve beépíteni az étrendbe. Hogy melyek kínálják mindezt? Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt olyan zsírégető ételt, ami ezen a téren hasznos lehet!

Gabonapehely

A gabonapehely az egyik legjobb napindító étel lehet, ezáltal kitűnő alternatíva reggelihez, hiszen rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, miközben nagyon sok energiához juttatja a szervezetünket, ezáltal segítségével jól lakhatunk, de mégis beleférhetünk az adott napi kalórialimitbe.

Ennél is fontosabb azonban, hogy rengeteg rost található a gabonapehelyben, amiről köztudott, hogy a szervezetünknek sok kalóriájába kerül a lebontása. Egyetlen gramm rost lebontásához, vagyis az emésztéshez nagyjából hét kalóriára lesz szüksége a testnek, ezáltal nagyon előnyös rostokban gazdag ételeket fogyasztani,  mint amilyen a gabonapehely, hiszen zsírégető funkciókat indít be, miközben segíti az anyagcserét is.

Grapefruit

A grapefruitról köztudott, hogy milyen jó hatást gyakorol a zsírégető folyamatokra, ezáltal minden egyes fogyókúra alkalmával rendszeresíteni kellene alkalmazását. Ennek az okát tudományos kísérletekkel is bizonyították, melyek során bizonyosságot nyert, hogy lecsökkenti a szervezeten belül a zsír elraktározásáért felelős inzulin mértékét, ami beindítja a zsírégetéshez szükséges folyamatokat.

Hatása olyan mértékű, hogy a San Diegóban található Scripps Klinika munkatársai korábban kimutatták, hogy akik minden nap elfogyasztottak legalább egy fél grapefruitot vagy egy egész pohár grapefruit-levet, azok három hónap alatt közel öt kilót fogytak úgy, hogy bármi mást változtattak volna az életmódjukon.

Sovány fehérje

Az emberi szervezet annyira összetett és bonyolult, hogy a testünknek általánosságban a fehérje lebontása jelenti a legnagyobb nehézséget. Ez a zsírbontás vagy zsírégetés szempontjából rendkívül előnyös!

Kutatások igazolják, hogy egy fehérjében gazdag főétkezés után az anyagcserénk legalább 20-30 százalékkal felgyorsul, miközben garantált, hogy a szervezet nem izmot vagy vizet, hanem zsírt veszít. Persze nagyon fontos ehhez, hogy sovány fehérjéről legyen szó, például halról, csirkéről vagy pulykáról.

Mogyoró

A mogyoró vagy bármelyik másik mogyoróféle szintén a jó zsírégető ételek közé sorolható, hiszen rengeteg bennük a fehérje és minden más fontos zsír, ezáltal egyetlen marék ilyen élelmiszer elfogyasztása képes már 11 százalékkal felgyorsítani anyagcserénket. Pozitívum, hogy kiváló nassolni való, miközben csökkenti az étvágyat is. Lényeges, hogy mindig só és egyéb adalékanyag nélkül, nyersen, maximum pirítva fogyasszuk őket!

Körte

Manapság nem probléma egész évben körtéhez jutni, de ilyenkor ősszel különösen sok ízletes körtetípus érik, ami a fogyókúrához nagyszerű még akkor is, ha pajzsmirigy-gondok állnak a háttérben, hiszen a gyümölcs nagyon jó hatást gyakorol a szervezetünkre. Mivel itthon nehéz minden nap friss halat vagy tenger gyümölcseit fogyasztani, ezért helyettük kitűnő alternatíva lehet a körte, mely a fogyás tekintetében kimagaslóan eredményesnek nevezhető.

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel