Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Telten, na de mennyire telten? Meddig egészséges a túlsúly?

Diéta & Táplálkozás

Telten, na de mennyire telten? Meddig egészséges a túlsúly?

Az utóbbi néhány évben kifejezetten trendivé vált önmagunk elfogadása, így egyre több híresség vállalja fel duciságát, mert nem tud vagy nem akar lefogyni, és különben is jól érzi magát a bőrében.

Persze sokan ezek közül újragondolják korábbi nyilatkozataikat – elég csak Adele példájára gondolni, aki elképesztően lefogyott –, de a hétköznapi emberek számára így is felmerülhet a kérdés, hogy önmagunk elfogadása egy dolog, azonban hol vannak a határok ezen a téren? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Mindenki érezze jól magát a bőrében!

Ez rendkívül fontos, hiszen a megfelelő mentális állapot alapvetően lényeges önmagunk elfogadása mellett ahhoz, hogy egészséges testsúlyt, egészséges életmódot alakíthassunk ki a mindennapokban.

Amennyiben tehát kellemetlenül érezzük magunkat, mert nagy a pocakunk, vagy nagyobb a fenekünk, esetleg ezek nehézkessé teszik például a mozgást, vagy bizonyos tevékenységek, esetleg a munkánk elvégzését, akkor azzal nagyon nehéz lesz szembenézni, és ezzel mentálisan megbirkózni, emiatt lényeges, hogy a teltség addig egészséges és megfelelő első körben, amíg mi jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A BMI index nem mindig mérvadó!

Rengetegen a tudományra alapozzák a teltség határainak, az egészséges testsúlynak a megállapítását, holott ez ebben a formában egyáltalán nem szerencsés. A BMI index, mint az ideális testsúly meghatározója ugyan hasznos, tudományosan valóban igazolt rendszer, ami orvosi szempontból talán még el is fogadható, de kizárólag átlagosan értelmezhető, határvonalait pedig nem szabad szigorúan elfogadnunk.

Merthogy a BMI index mit vesz alapul? Kizárólag a magasságot és a testsúlyt, holott ez a két tényező rendkívül kevés ahhoz, hogy valakinél megállapíthassuk: a teltség még egészséges-e vagy sem. Tipikus példái ennek a jó izomzattal rendelkező sportolók, akik testfelépítésük miatt jellemzően túlsúlyosnak számítanak, holott előfordulhat, hogy egy gramm zsír sincs rajtuk.

Az alkati sajátosságok nagyon fontosak!

Az alkat minden ember esetében eltérő, és alapjaiban meghatározza, hogy mennyit nyomunk a mérlegen. Eleve vannak a vékonyabb testfelépítésű emberek, akik hiába esznek, hiába próbálnak hízni, mindig inkább a soványabbak közé tartoznak majd. És vannak, akik még a levegőtől is híznak!

Ők azok, akik már gyerekkoruktól kezdve magukkal cipelnek némi felesleget, könnyen pocakosodnak, erősebb a csontozatuk, több az izomzatuk, tehát eleve magasabb súlykategóriába tartoznak, mint mások. Ez azért lényeges, mert esetükben valóban el lehet felejteni mindenféle táblázatot és indexet, hiszen minden esetben a túlsúlyos kategóriába tartoznak. Ha viszont ez a plusz néhány kiló nem zavarja őket, akkor nem is kell aggódni miatta!

Amíg nincs betegség, nincs probléma sem!

A problémás túlsúly viszonylag nagyon hamar képes valami betegséget generálni a szervezetünkben. Valakinél növekszik a vérnyomás, másnál savas reflux alakul ki, de olyan is előfordul, aki azonnal inzulinrezisztenciától szenved. A lényeg: ha a túlsúly már gondot okoz, az jellemzően mindig valamilyen betegségben mutatkozik meg!

Ez azt jelenti, hogy mindaddig elfelejthetjük az összes táblázatot és az összes meghatározott paradigmát, amíg jól érezzük magunkat a bőrünkben, tehát nem akadályoz minket a plusz zsír és nem vagyunk betegek. Ez a két legfontosabb tényező abban az esetben, ha azt vizsgáljuk, hogy meddig tekinthető egészségesnek néhány plusz kiló!

Forrás

További cikkek innen: Diéta & Táplálkozás

Fel