Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A gyermekfogyókúra kulcsa: A mozgás és az étkezési napló!

Egészség & Életmód

A gyermekfogyókúra kulcsa: A mozgás és az étkezési napló!

A fejlõdésben lévõ gyermeki szervezet rengeteg testmozgástigényel, hiszen a gyerekek tele vannak energiával, és a kondíció folyamatos karbantartásánakis fontos szerepe van ebben a korai életkorban, hogy legyen elég szusz agyermekben a mindennapi terheléshez.

A rendszeres testmozgás már gyermekkorban is jót tesz a felesleges kilók ellen, így ha már van is a gyermeken valamennyisúlyfelesleg,az a legjobb, ha sok idõt tölt mozgással –  persze érdemes azértpár alapelvet ezen a téren is betartani.

Az egyik legfontosabb a folyamatosság követelménye. Nemvárhatunk persze teljesíthetetlen dolgokat a gyerekeinktõl. Ha nincs a kedvéreegy mozgásfajta, vagy nem tud benne jól teljesíteni, azt semmiképpen seerõltessük a gyermekre.

Keressünk olyan sportágat a számára, amit igazánörömmel csinál, amit szeret és kedvét leli benne. Hatalmas segítség a gyermekszámára, ha tudja, hogy a szülõ partner abban, hogy rendszeresen mozogjon,segítség lehet az is, ha a gyermek maga találhatja meg, hogy milyen sportágat szeretne hosszabb távon ûzni. Ha megtalálja a gyermek a megfelelõ sportot,érdemes szülõként teljes mellszélességgel mellette állni, és támogatni õt.

Agyermeknek óriási támaszt jelent, ha látja, hogy a szülõ is rendszeresen mozogés aktív életet él. Nagyon sokan szeretik a hatékonysága révén a bringázást ésaz úszást. Ez a két sportág nem csak a felnõttek, de a gyermekek körében iskedvelt. Ráadásul elõnyére írható mind a kettõnek, hogy ténylegesen átmozgatjáka teljes testet, és kíméletesek az ízületeinkkel, arról nem is beszélve, hogyremek terhelést jelent az izomzatnak, és nagyon jó hatással van a megfelelõkondíció kialakításához.

A rendszeres sport mellett érdemes az aktívmindennapokra is figyelmet szánni. Jót tesz egy kellemes séta a sulitól hazáig,bátran mellõzhetõ a lift és használható a lépcsõ, érdemes a napi bevásárlást bringával intézni. A szülõnek pedig abban is óriási felelõssége van, hogymennyi idõt tölt a gyermek TV vagy számítógép elõtt, és mennyi idõt tölt aktívjátékkal és egyéb elfoglaltsággal, arról nem is beszélve, hogy mennyire segítbe a szülõknek a házi munkában.

A rendszeres mozgás az egyik alappillére a sikeres gyermekfogyókúrának.Emellett nem szabad elfeledkeznünk a táplálkozás fontosságáról sem, és segítség lehet az étkezési napló vezetése, amibõl pontosan látszik, hogy milyen étkezésiszokásai vannak a gyermekünknek. A feladat teljesen egyszerû, minden nap mindenelfogyasztott táplálékot írjunk fel egy füzetbe.

Így könnyen nyomon követhetõvéválik, hogy mivel mennyi kalóriát fogyaszt el a gyermek, mi az, ami hizlaló, miaz, amibõl érdemes kevesebbet ennie. Arról nem is beszélve, hogy mennyirehasznos a szülõnek is, ha leírva látja, hogy pontosan mit is eszik a gyermek,és mi milyen arányban kerül az asztalra egy héten, azok mennyire zsíros vagyéppen vitaminban gazdag ételek, hiszen sokszor nem lehet a szülõ sem elégtudatos, érdemes folyamatosan ellenõrizni magunkat.

Pár aprósággal sokat javíthatunk az ételeink minõségén, így érdemes a tejszín helyett tejfölthasználni, a sovány tejtermékeket választani, így már jelentõsen csökkenthetõaz ételeink zsírtartalma. Ha a gyermekünknek súlyfelesleggel küzd, és le kelladnia pár kilót, akkor szülõként minden egyes étkezésére nagyon oda kellfigyelnünk.

Nem mindegy, hogy mi kerül a gyermek tányérjára, hiszen ennek olyan ételnek kell lennie, amik minõségi, tápanyagban dús alapanyagokból készültek,olyan mennyiségben, ami kielégíti egy fejlõdõ szervezet igényeit. Az egészségesételek, a jól elkészített saláta és sovány szárnyas húsok nagyon ízletesek, ésérdemes a gyermekünknek is megtanítani, hogy ezek a falatok ugyanolyan finomak,mint a bõ zsírban sült rántott hús és a sült krumpli.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel