Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A gyermekkori elhízás a csontritkulás kiváltója is lehet! Megoldás a gyermekfogyókúra?

Egészség & Életmód

A gyermekkori elhízás a csontritkulás kiváltója is lehet! Megoldás a gyermekfogyókúra?

A szülõk nagy része sajnos nem látja objektíven gyermeketestsúlyát, és ezért nem tudja idõben nyakon csípni a gyermekét kínzósúlyfelesleget. Sokszor a gyermeki túlsúly jelentõségét és az abban rejlõegészségügyi kockázatokat sem ismerik teljes körûen a szülõk. A Georgia OrvosiEgyetem szakemberei pedig nemrégiben már azt is bebizonyították, hogy agyerekkori elhízás sajnos csontritkulást is okozhat.

A kutatásban olyan 7-11 éves életkor közötti elhízottgyerekek vettek részt, akik már jelentõs súlytöbblettel rendelkeztek, és nemmozogtak szinte semmit. A kutatás eredményei azt igazolták, hogy a résztvevõ gyerekek 30%-a vércukor problémákkal küzd, és az õ körükben azonosították, hogy4-5%-kal kisebb a csonttömegük, mint ami elvárható volna.

Ez a kutatás azértúttörõ, mert elsõként mutat rá arra a fontos jelenségre, hogy a súlytöbblet ésa cukorbetegség a csontok szilárdságát is csökkentik. A kettestípusúcukorbetegség sajnos egyre több alkalommal figyelhetõ meg egészen fiatalgyermekeknél is – aminek a hátterében egyértelmûen a hízás és a kevés mozgásáll.

Az egyes típusú cukorbetegség és a csontritkulás kapcsolata már korábbrólis ismert, viszont ez az összefüggés a kettestípusú cukorbetegség esetébeneddig ismeretlen volt.

A gyermekkorban kialakuló súlyproblémák az eredményekfényében duplán veszélyeztetik a gyermekeink egészségét, ezért szülõként nemszabad késlekednünk, és idõben felismerve a problémát fogyásra bírhatjuk agyermekünket – a gyermek egészsége érdekében.

A súlyprobléma már a gyerekeknél is gyakorta 10-20 kiló plusz súlyt jelent, amit nem csak cipelni kell, de mintlátjuk a gyengülõ csontok számra sem ideális terhelés. Sõt, még súlyosabbesetben az is elõfordulhat, hogy az óriási terhelés alatt lévõ csont egyszerûeneltörik.

Dr. Norman Pollock, a kutatásvezetõ szerint sokat számít atestzsír aránya és eloszlása, az életmód, és a kalciumban gazdag táplálkozás ismeghatározza, hogy a túlsúllyal együtt valóban kialakul-e a gyermekben acsontok gyengesége. A kutató szerint érdemes arra figyelni, hogy a hasi területenhalmozódik-e fel a legtöbb zsír, mert ez jelezheti a cukorbetegséget és agyenge csontozatot is, hiszen ez gyermekek körében nagyon veszélyes.

A szülõnek hatalmas felelõssége van abban, hogy mennyi tudatos figyelmet szentel a gyermeke fejlõdésének, és a jóhiszemûen el nem ismert és fel nem ismertgyermekkori elhízás hatalmas károkat okozhat a gyerekünknek, ezért az õérdekében, szülõként érdemes felvennünk az objektív szemüvegünket is, és félretennünk minden illúziót.

Hogyan támogathatjuk gyermekünket, ha már kialakult a súlyfelesleg? A legfontosabb, hogy az egészséges táplálkozás alapelveitvezessük be a mindennapokba, ezzel már nagy lépést tettünk a gyermekfogyókúrafelé. A csontokat is erõsíthetjük és tehermentesíthetjük a megfelelõ testmozgásrévén, hisz ezzel gyorsan csökkenthetõ a súlyfelesleg, és gyorsantehermentesíthetõ a gyengülõ csontozat.

A két legfontosabb lépés tehát az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás bevezetése a családi élet mindennapjaiba, hogy megelõzhessünk, illetve kezelhessünk számtalan olyanproblémát, amit a túlsúly jelent vagy éppen jelenthet a gyermekünk számára.Szülõként, ezeket a döntéseket, nekünk kell meghoznunk.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel