Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A gyors fogyás az egészségre káros

Egészség & Életmód

A gyors fogyás az egészségre káros

Célként tűzhetjük ki a gyors fogyást és boldogok lehetünk, ha ezt elérjük; azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy sokkal nagyobb károkat idézhetünk elő a szervezetünkben egy-egy fontos tápanyag megvonásával, mint azt elsőre gondolnánk, akár egészségünket is veszélyeztethetjük.

Hiányállapotokat idézhetünk elő a szervezetünkben, ha meggondolatlanul kezdünk el egy fogyókúrás programot. Nézzünk egy konkrét példát, egy konkrét ásványi anyag segítségével, ami a magnézium.

A fogyókúra egy stresszes folyamat, a stressz pedig csökkenti a magnéziumtartalékainkat, ha ezt a tápanyagokban hiányos étkezésünkkel is megfejeljük olyan mellékhatásokkal állhatunk szemben, mint az idegesség, ingerlékenység, aluszékonyság, fáradtság. A mentális tüneteket olyan betegségek követhetik, mint a depresszió, a szívritmuszavar, a pajzsmirigy alul – vagy túlműködése, hormonális problémák, vagy akár a cukorbetegség. Bármilyen meglepő cukorbetegség nem csak az elhízás folyománya lehet, a hirtelen súlyvesztés következtében kialakuló anyagcserezavar is állhat a hátterében.

Mi számít hirtelen súlyvesztésnek? Ha heti fél-egy kilót fogyunk, azt tekinthetjük normálisnak. Az a diéta, ami ennél nagyobb súlyvesztéssel kecsegtet, már hiányállapotokat idézhet elő és nagyobb kockázattal járnak, mint azt gondolnánk, nem beszélve a jojó effektus káros hatásairól. A hirtelen fogyás nem ér annyit, hogy rámenjen az egészségünk. Nem beszélve arról, hogy alvászavart is okozhat, ha hirtelen vonjuk meg a szervezetünktől az addig megszokott energiamennyiséget, hiszen szervezetünk lemerül, és gyorsan aludnia kell.

Mind a szervezetet mind az agyat igénybevevő fogyókúra alatt érdemes kellő időt szánnunk a pihenésre, hiszen egy ilyen kúra önmagában megterhelő és fárasztó, még akkor is, ha jól átgondolt és tudatos folyamatot követünk.

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel