Ismét eljött az õsz, és ezzel a hûvösebb esték és reggelek évszaka. Az átalakulás és az idõ lehûlése megterheli a szervezetet,fogékonyabbá teszi a különbözõ vírusfertõzésekkel szemben. Éppen itt az idejehát az immunerõsítésnek is.
Viszont a mesterséges szerek helyett használjukinkább a természet erejét, hiszen a természet rengeteg olyan gyümölcsöt kínálszámunkra, amik az õszi immunerõsítésben is remek partnereink lesznek.
Érdemes elõtérbe helyezni a magas C-vitamin tartalmúgyümölcsöket, ha célunk a szervezetünk ellenálló képességének növelése. Kiemelkedõ C-vitamin tartalma van a meggynek és a cseresznyének.
A meggy gazdagantioxidánsokban, a cseresznye pedig vasban. A meggy és a cseresznye mellett agyerekek gyakori kedvence a málna, ami ugyancsak sok C-vitamint tartalmaz, mégakkor is, ha egy kalóriaszegény gyümölcsünkrõl beszélünk.
Az õszibarackot sem hagyhatjuk ki a sorból, hiszen ugyancsak gazdag C-vitaminban és egyébvitaminokban, nem mellesleg az emésztési folyamatainkra is kedvezõ hatással van.Ha már barack, akkor a sárgabarackról sem feledkezhetünk meg, ami segítbiztosítani a szervezet A-vitamin igényét is.
Remek immunerõsítõ az eper, amivíz és rosttartalma révén akár tízóraira vagy uzsonnára is megállja a helyét. A sárgadinnye hasonló ebbõl a szempontból, és olyannyira magas az ásványi anyagés a béta-karotin tartalma, hogy képes a gyulladásokkal is hatékonyan felvennia harcot.
A savanykás ribizli is egy igazi társ az immunerõsítésben, válasszukfekete vagy piros színben, csak jót teszünk vele a szervezetünk ellenállóképességének.