Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A legtöbb esetben a szülők hibáztathatók, ha túlsúlyos a gyerek

Egészség & Életmód

A legtöbb esetben a szülők hibáztathatók, ha túlsúlyos a gyerek

A szülõk többsége nem látja be, ha gyermeke túlsúlyos –állítja egy nemrégiben megjelent tengerentúli tanulmány. Az amerikai kutatókreprezentatív felmérés keretében vizsgálták a gyermeki elhízás témakörét.

Azeredmények fényében pedig a szakemberek egyértelmûen kijelentik, hogy amerikai földön már minden 3. gyermek elhízott és ez egyedül a szülõ felelõssége.

Afelmérés ugyanis kimutatta, hogy a szülõk vagy nem veszik észre a szépen lassankialakuló kövérséget, vagy egyszerûen lebagatellizálják, és mindig találnakmagyarázatot arra, hogy az õ gyerekük valójában miért nem kövér.

Ez a jelenségazért nagyon veszélyes, mert a szülõk kezében van a gyermekeik sorsa, testük  és lelkük egészsége egyaránt.

Európában a gyermekkori elhízás ugyanakkora problémátjelent, mint Amerikában. Felmérések szerint a brit gyerekek például jelentõsentöbb édességet esznek, mint az amerikaiak.

Ugyancsak felmérések igazolják, hogy már a 12 év alatti korosztály is vérnyomás és koleszterin problémákkal küzd,egyre több a cukorbeteg ebben a fiatal életkorban és számtalan gyerek küzdmájelégtelenséggel az elhízás következtében.

Ezek a számok és tények nagyonijesztõek, ezért annak ellenére, hogy a gyermekfogyókúra nem túl erkölcsöshúzás, napjainkban a gyerekek harmada már maga mögött tudhat minimum egy fogyókúrát.

Hiszen a valóságban az is fogyókúra, amikor orvos vagy szülõ veszi rá a gyermeket az életmódváltásra a kilók leadása érdekében.

Vajon mégis miért jelent manapság ennyi gyermeknek problémátaz elhízás? A reprezentatív kutatási eredmények szerint a legtöbb esetben ahelytelen táplálkozási szokások, az elégtelen mennyiségû mozgás, és sokszorsajnos lelki okok állnak a gyermekek elhízása mögött.

Az is igaz, hogy a maigyerekek szinte nyugdíjasként élnek, annyira keveset mozognak. Ha egy átlagos kisiskolás napját nézzük, reggeltõl koradélutánig az iskolában ücsörög, ésahelyett hogy otthon hatalmasakat futkározna, focizna vagy kirándulna, inkább aképernyõ elõtt tölti a szabadidejét.

A mozgás mellett azonban az étkezési szokásoknak is hatalmasszerepük van az elhízásban. Kaliforniai szakemberek 2000 gyermek részvételévelvizsgálták, hogy csak ezek a táplálkozás körüli szokások milyen hatással vannaka testsúlyra.

A kutatók azt találták, hogy a zöldség és a teljes kiõrlésû pékáruk fogyasztása a magas rosttartalom és a teltségérzet révén általában segít megelõzni a gyermekkori elhízást, azonban vannak olyan tejtermékek,amelyeknek a rendszeres fogyasztása elhízást idézhet elõ gyermekkorban éskamaszkorban egyaránt.

A kutatók úgy találták, hogy a magvak is segítik az anyagcserét, akár 10%-kal is gyorsítják azt, ezért a magvak fogyasztása issegít megelõzni az elhízást.

Az eredményekbõl látszik, hogy szülõként mireérdemes odafigyelnünk, mi az, amibõl több, és mi az, amibõl kevesebb kerüljönaz asztalra, ha azt szeretnénk elérni, hogy gyermekünk ne hízzon el, vagy éppenmegszabaduljon pár felesleges kilótól.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel