Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A pihentetőbb alvást is elősegíti a jóga

Egészség & Életmód

A pihentetőbb alvást is elősegíti a jóga

Kutatások bizonyítják, hogy a jóga mennyire rendkívülihatásokra képes az ember szervezetében, gyógyító folyamatokat tud elindítani atestünkben.

A legfrissebb kutatás feltárta, hogy a jóga a rákbetegségekkel megküzdõ embereknek is képes segíteni, akiknek a felépülés után gyakran azalvászavarral is szembe kell nézniük.

A kutatásban 410 páciens vett részt, akikmindegyike valamilyen daganatos betegségen ment keresztül. A kutatásban résztvevõk hetente két alkalommal 75 perces jógagyakorlatokat végeztek, négy hétenát. A programot követõen kérdõíves felmérést végeztek a páciensek körében.

A daganatos megbetegedésen átesett és meggyógyult emberektöbbsége alvászavarral küzd. A kutatás vezetõje arról számolt be, hogykörülbelül a betegek 30-90%-át érinti valamilyen alvással összefüggõ probléma.

Pontosan nem lehet tudni, hogy mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, defeltételezhetõen a beteget ért mûtéti beavatkozással és a szükséges kezelésiterápiákkal (kemoterápia, sugárterápia…) függ össze. Ezek a beavatkozások nagyfokú stressz és szorongást válthatnak ki a páciensekben.

A New York-iRochester Egyetem kutatói feltárták, hogy az alvászavarokat a rendszeres jógaképes hatékonyan gyógyítani, még súlyos esetekben is. A jóga az enyheproblémákon és a komoly álmatlanságon is hatékonyan tud segíteni, hasonlóaneredményes a súlyos alvászavarok esetében is.

Olyannyira sikeres a jóga azalvászavar gyógyításában, hogy számtalan beteg képessé vált az altatógyógyszerek teljes elhagyására, és többen voltak, akik a gyógyszer mennyiségéttudták csökkenteni.

Mindannyian arról számoltak be, hogy kevésbé jellemzõ rájuka nappali fáradtság, és sokkal jobb minõségben képesek éjszaka aludni. A jógaképes tehát arra, hogy a páciensekben a kezelések során kialakult szorongást csökkentse vagy teljesen meg is szüntetheti.

Emellett a jóga a vérnyomásra iskedvezõ hatással van, aminek a normál mûködése ugyancsak a pihentetõ alvásalapja.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel