Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A rost segít fogynod

Egészség & Életmód

A rost segít fogynod

A súlygyarapodás hátterében általában valamilyen rossz étkezési szokás húzódik meg, vagyis többet eszünk, mint amit a szervezetünk működése valójában igényel – a természetes fogyás ezt a rossz szokást igyekszik kiiktatni. A rost viszont úgy segít fogyni, hogy azt nem is érzékeljük. Ha rostokban gazdag étrendet követünk azt fogjuk megtapasztalni, hogy a megszokottnál kisebb adagoktól is megtelik a hasunk – sőt a szervezetünkre is csupa jótékony hatást gyakorol a rost.

A rostok felturbózzák az anyagcserét, segítik az emésztést így elősegíti a szervezet méregtelenítését is. Mennyi rostra van szüksége a szervezetünknek, hogy beinduljanak ezek a remek folyamatok a testünkben?

Dietetikusok véleménye szerint az egyes tápanyagok napi megfelelő aránya a következő: 30% zsír, 25% fehérje, 45% szénhidrát. Ebben a tápanyagpalettában kell, hogy helyet kapjon napi szinten 30-40 gramm rost, és ha a rost felé billen a mérleg, mondjuk a zsírbevitel kárára, máris beindul a súlyvesztés folyamata.

Időzíthetjük a rostban gazdag táplálkozást reggelre, hogy kellő energiával lásson el bennünket a nap folyamán; vagy éppen vacsorára, hogy biztosan jól induljon a másnap reggel.

Most már csak az a kérdés, hogy milyen rostban gazdag élelmiszereket részesíthetünk előnyben? Nézzünk egy gyors felsorolást: búzakorpa (100 grammban, 54 gramm rost), grahamliszt (100 g/19 g), aszalt szilva (100 g/13g), árpagyöngy (100 g/12g), zabpehely (100 g/10g), petrezselyemgyökér (100g/8 g). A magvak szerelmeseinek igazán könnyű elérnie a megfelelő rostfogyasztást, hiszen bátran ehetünk diót, mogyorót és pisztáciát (allergének révén viszont érdemes vigyázni a fogyasztásukkal).

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel