Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A súlycsökkentéssel térdfájdalmainktól is megszabadulhatunk

Egészség & Életmód

A súlycsökkentéssel térdfájdalmainktól is megszabadulhatunk

A testünk, a csontozatunk, az ízületeink csak egy bizonyossúlytömeget képesek hordani és stabilan tartani. A túlsúly – még az elenyészõis – éppen ezért felesleges terhelést ró a gerincünkre, a csontjainkra és azízületeinkre, és ettõl a felesleges terheléstõl hosszabb távon komoly károkatis szenvedhet a teljes test.

Minél nagyobb a súlyfelesleg, annál nagyobb a terhelés, és annál nagyobb fájdalom, vagy mozgási nehezítettség alakulhat ki.

Gyakori az elhízásra visszavezethetõ panasz a térd ízületigyulladása, amit egyértelmûen a felhalmozódott súlyfelesleg okozta terhelés ésmegerõltetés okoz, és nagyon egyszerûen visszafordítható a probléma, ha apáciens lead pár kilót.

Egy új tengerentúli tanulmány arról számolt be, hogy mindössze a testsúly 10%-át elegendõ leadni ahhoz, hogy csökkenjenek a térdfájdalmai és újra tudjanak sétálni és mozogni az elhízott páciensek, aminek asegítségével már könnyedén le tudnak adni további felesleges kilókat is.

Az amerikai kutatás arról számol be, hogy 250 millió embertérint a térd ízületének gyulladása a világon, fõleg olyan idõs embereket, akiksúlyproblémákkal is küzdenek.

A térdfájdalom szinte teljes mértékben megakadályozza õket a szabad mozgásban, ami tovább rontja a kilátásaikat, ésegy igen rossz életminõséget idéz elõ. A kutatásban vizsgált pácienseknek azidõskori mozgási nehézségeik egyértelmûen az elhízásra vezethetõek vissza, amitnem kezeltek kellõképpen.

Hiszen ahogy említettük korábban, akár a testsúly10%-át ha leadják ezek a páciensek, már rendkívüli mértékben javulhat az életminõségük, hiszen újra tudnak mozogni, kisebb mértékû fájdalmat kellátélniük, és a további fogyással szinte teljesen meggyógyulnának.

Az orvosok istartják magukat a régi mondáshoz, mely szerint „jobb késõbb, mint soha”, ésigaz ez az idõskori fogyókúrákra is, amivel megállítható a térd fájdalma –legalábbis addig érdemes megtenni a lépéseket, amíg nem lesz túl késõ.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel