Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A szülői példamutatás segíthet a gyermekfogyókúra elkerülésében

Egészség & Életmód

A szülői példamutatás segíthet a gyermekfogyókúra elkerülésében

Egy rendkívül komplex és varázslatos rendszer támogatja agyermekeinket abban, hogy megértsék és megtanulják, felfedezzék és megismerjékaz õket körülvevõ világ sajátosságait. A tanulási folyamatban rendkívül nagyszerepe van az utánzásnak, és ki mást utánozna a gyermek, mint a számára példátjelentõ szülõt.

Éppen ezért, ha egy gyermek elhízik, és a szülõnek tele van afeje kérdõjelekkel, hogy ez mégis miként történhetett, az elsõ lépés legyen az,hogy a szülõ mélyen magába néz, és belenéz a tükörbe is.

A tengerentúlonvégzett kutatások a Kalifornia és a Minnesota Egyetem összefogásában arróltanúskodnak, hogy a kövér fiatalok bizony nem küzdenének ilyen problémákkal, haszüleik egészséges példát mutattak volna számukra.

A kutatók azt is kimutatták,hogy egy elhízott fiatal sokkal könnyebben fog lefogyni, ha a szülõ is támogatószerepet vállal ebben a folyamatban, vagyis a szülõ a gyermekkel karöltvediétázik és rendszeresen mozog, így az egész család képes lehet az egészségeséletmód útjára lépni.

A kutatók több szempontot is vizsgáltak, amikbefolyásolhatják egy gyermek testsúlyát, így górcsõ alá vették a szülõknevelési stílusát és nevelési képességeit, vizsgálták az étkezési szokásokmegváltoztatását is.

Dr. Kerry N. Boutelle, kutatásvezetõ szerint a gyermekfogyásának titka abban az esetben, ha a szülõ is kövér, abban rejlik, hogy a szülõ képes-e változni és õ maga tudja-e azt vállalni, hogy a gyermekével együtt leadja a felesleges kilóit.

A kutatók a legtöbb ponton erre azeredményre jutottak, hiszen a szülõ elkötelezõdése a fogyás mellett ugyanolyanfontos, mint ahogy az is, hogy gyermeknek meg kell érteni, ez miért szolgáljaaz õ egészségét és hosszútávon az ideális jövõjét.

A kutatók szerint vannak olyan alapvetõ nevelési elvek, amik nagyon fontosak lehetnek a gyermekfogyókúra során is. Nem szabad a gyermektõl irreális eredményeket várnunk sem a sportban,sem a diétában.

A gyermek szervezete folyamatos növekedésben van, éppen ezértszámára nagyon fontos, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon, ígykörültekintõen és szakember (gyermek házi orvosa) bevonásával kezdhetünk csakneki a gyermekfogyókúrának.

Picit ismerjük meg részleteiben is a kutatást, amibõl afenti eredmények születtek. Az amerikai vizsgálatban 80 olyan család vett részt, ahol 8-12 éves korosztály tagjai között a gyermek vagy elhízott, vagy túlsúlyos volt.

A kutatás során a családok fél éven keresztül vettek részt egyfogyást célzó programban. A résztvevõ családok felénél csak a gyermekigyekezett megválni a súlyfeleslegtõl, míg a családok másik felében az egyikszülõ is beszállt a fogyókúrás programba.

A kutatók háromféle nevelési stílustis vizsgáltak: 1) a szülõ egyfajta modell és példa, aki segíti a gyermekfogyását, 2) táplálkozási szokások otthoni átalakítása, 3) nevelési technikák újraszabása, például az ételek mennyiségének korlátozásával.

Az eredmények szerint teljesen függetlenül a nevelésistílustól, a gyermek akkor tudott fogyni, ha a szülõ is leadta a feleslegeskilókat. Ha nincs a gyermek elõtt a szülõ képében követendõ példa, akkor agyerek nem tud elkötelezõdni a fogyás mellett és nem érdekli a helyestáplálkozás.

A szülõk óriási szerepet játszanak egy gyermek életében, így érdemes az élet minden területén példát mutatni a gyermeknek. Ha ez éppen afelesleges kilók leadását és az egészségesebb életvitelt jelenti, akkor is aszülõnek kell az elsõnek lennie, aki változik, hogy vele együtt változhasson agyermek is.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel