Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

A túlsúlyosak vékonyabbnak látják magukat

Egészség & Életmód

A túlsúlyosak vékonyabbnak látják magukat

Az elhízott emberek nem is tartják magukat kövérnek –jelenthetõ ki egy friss kutatás eredményei alapján, amit a Dallasi Egyetemkutatói végeztek. Tiffany Powell, a kutatás vezetõje úgy nyilatkozott, hogy ahatalmas túlsúllyal küzdõ embereknél talán az jelenti a legnagyobb problémát,hogy nem ismerik el a túlsúlyukat, nem akarnak vagy félnek szembenézni azigazsággal.

Hiába a túlsúly és az abból fakadó kényelmetlenségek a kutatásszerint az elhízott emberek többsége szerint ez a külsõ teljesen normális, sõtaz is sokszor elõfordul, hogy a valóságnál vékonyabbnak látják, érzik magukat.

Powell és munkatársai majdnem 6000 felnõtt adataitvizsgálták meg, így reprezentatív kutatás keretében vizsgálták a résztvevõket.A vizsgálatban kialakítottak három csoportot a testsúly alapján: 1) optimális súlyú, 2) sovány, 3) túlsúlyos. A felmérésben részt vevõket arról is kérdeztékhogyan látják a testüket, a testük méretét, a testük súlyát.

Az eredmény meglepték a kutatásban részt vevõ szakembereket.A túlsúlyos csoportba tartozó emberek 62%-a úgy nyilatkozott, hogy nincs okafélnie az elhízástól – holott már a jelen állapot szerint is elhízottnaktekinthetjük õket. A kutatás másik érdekessége, hogy ezt az álláspontot fõkéntnõk és színes bõrû amerikaiak vallották. Megdöbbentõ, hogy a túlsúlyos csoportban csupán minden 4. ember volt azzal tisztában, hogy bizony le kéne adni pár kilót.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok a túlsúlyos emberek,akik el is ismerik ezt a problémát, többnyire próbálnak is tenni ellene, és64%-uk már egyeztetett kezelõorvossal a témában. Viszont azok az elhízottemberek, akik egyébként normálisnak tekintik a testsúlyukat, alig beszél errõlaz orvosával, csak 38% egyeztetett orvossal a súlyát illetõen.

A legsúlyosabberedmény viszont annak feltárása volt, hogy az elhízott emberek mintegy 10%-aúgy látta, hogy semmilyen probléma nincs a testsúlyával, nem zavarja õket az apár kiló felesleg, sõt még az sem jelent problémát, ha híznak pár kilót.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel