Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Az agysejtek számát is növelhetjük alvással!

Egészség & Életmód

Az agysejtek számát is növelhetjük alvással!

A Wisconsini Egyetem egyik kutatásvezetõje, Dr. ChiaraCirelli megdöbbentõ eredményekrõl nyilatkozott az alvás hatásaivalkapcsolatban. Kutatásaik igazolták, hogy testi és lelki megújulás érhetõ el apihentetõ alvással, hiszen ilyenkor agysejtjeik mennyisége növekedésre képes.

Az amerikai kutatás eredményeit összegzõ tanulmány arról adszámot, hogy az alvással az ún. mielin szaporodása segíthetõ elõ. A mielin egyolyan védõanyag, ami az agyi áramköröket, összeköttetéseket támogatja.

Azegereken végzett kísérletek segítségével tudták bizonyítani, hogy milyenhatásokat tud elérni az agyunkban a megfelelõ mennyiségû alvás, és milyenfontos szerepe van az agysejtjeink termelõdésében és regenerálódásában.

Ezzelegyütt tárták fel azt az összefüggést, hogy a kialvatlanság kapcsolatban van a szklerózis multiplex kialakulásával.

Alvás közben az említett mielin sejtek száma duplájára nõtt,és a legaktívabb növekedés a REM fázisban történt, abban a gyors szemmozgásosszakaszban, amikor álmodunk. Elmondható hát, hogy az álmok világában, az agy tudatalatti folyamataiban is aktívan használjuk az agyunkat.

A kutatók azt isvizsgálták, mi történik, ha felébresztik a kísérleti egereket az alvásukból, éshirtelen sejtelhalást figyeltek meg, és azok a gének aktiválódtak, amelyek a stressz-reakciókért felelõsek.

A kutatók úgy látják, hogy a megkezdettkísérletek érdemes folytatniuk, mert a súlyos szklerózis multiplex betegségetjobban megismerhetik, ha feltárják az alvás minõségének és mennyiségénektovábbi hatásait a testünkre és lelkünkre nézve egyaránt.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel