Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Az elhízás valódi okai

Egészség & Életmód

Az elhízás valódi okai

Sokszor felmerül a kérdés a szakemberek és a laikusok közöttis, vajon miért van annyi elhízott, vajon ezek az emberek lusták-e és nemmozognak eleget, vagy éppen túl sokat esznek, vagy talán mind a kettõ tényezõ?

Az Egészségügyi Világszervezet most megválaszolta ezt a kérdést, hisz alegújabb kutatási eredményeik arról tanúskodnak, hogy a rohamosan terjedõ elhízás hátterében az áll, hogy az emberek sokkal többet esznek, mint amennyire a szervezetüknek valójában szüksége van, így nem hasznosul a bevitt tápanyag, abevitt tápanyagot a szervezet nem használja fel, vagyis raktározza, teháthízik.

Hatalmas problémát jelent, hogy ma csaknem kétmilliárd embersúlyosan elhízott, és még 400 millió ember súlyosan kövér a jómódban élõországok lakói között, míg a világ elmaradottabb területein egymilliárd emberaz éhezéssel küzd.

Az elhízás, mint egy világjárvány terjed, és a háttérben azorvosok az elégtelen mozgásmennyiséget, és a túlzott kalóriafogyasztást látjáka fõ okozóknak. Az Egészségügyi Világszervezetnek létezik egy csoportja, ami azelhízás megelõzésén dolgozik.

Ez a csoport vizsgált meg nemrégiben 2000 embert,és a kutatás igazolta, hogy a tengerentúli lakosság rengeteg kalóriát fogyaszt,jelentõsen többet, mint amit a szervezet ténylegesen igényel a megfelelõmûködéséhez.

A WHO azt is vizsgálta, hogy milyen az amerikai mezõgazdaságitermelés, mekkora az élelmiszer import, és mekkora az amerikai lakosságélelmiszer fogyasztása.

Megdöbbentõ adat a WHO kutatásából, hogy függetlenül amozgásszegény életmódtól ez a hatalmas mennyiségû többlet kalóriafogyasztás azteredményezte, hogy 11 kilóval híztak az emberek az elmúlt évek alatt, a teljes világot nézve pedig 8,6 kilóval gyarapodtak az emberek egy átlagostestsúlynövekedést nézve, ami hatalmas szám.

A kutatási eredményekben még az ameglepõ, hogy ez a magas szám, csak azért nem magasabb, mert az emberek arengeteg túlsúly és elhízás következtében elkezdtek aktívabb életet élni ésvalóban többet mozogni, így nem hízik a lakosság olyan nagy léptékben.

A hízás mögött viszont egyértelmûen a többletként bevitt kalória áll. A kutatók szerint az már egy jelentõs elõrelépés, hogy az emberek többet mozognak, viszont emellé az elhízás további megelõzésében elengedhetetlen az is, hogy tudatosankevesebbet egyenek.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel