Connect with us

Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!

Az orvosok szerint tilos a gyermekfogyókúra, inkább a megelőzés a fontos

Egészség & Életmód

Az orvosok szerint tilos a gyermekfogyókúra, inkább a megelőzés a fontos

Napjainkban világszerte egyre komolyabb gondokat jelent azelhízás, ami egyre több gyermeket érint, így számtalan túlsúlyos és kövérgyermeket láthatunk az iskolapadban, de már az óvodák udvarán is. A változásazért fontos, mert jelentõs mértékben gyarapszik az elhízott gyermekek számaévrõl évre, ami azt jelenti, hogy egyre több szomorú és egészségügyiproblémákkal küzdõ gyermek él körülöttünk.

Óriási hiba egy gyermek életében, haa szülõ radikális megoldások híveként szigorú fogyókúrára fogja a gyermekét,mert ezzel több kár keletkezhet, mint haszon. Orvosok szerint a gyermekfogyókúra szélsõséges alkalmazása rendkívül veszélyes és erkölcstelen,és éppen ezért minden jó érzésû szülõ beláthatja, hogy az ilyen megoldásokatnagy ívben el kell kerülnie.

A gyermekek esetében fejlõdõ szervezetekrõlbeszélünk, aminek megfelelõ mennyiségû tápanyagra van szükséges az optimálisfejlõdéshez, az éhezés és a koplalás emiatt sem célravezetõ egy gyermekéletében. A szülõnek a felelõssége abban van, hogy ne hagyja elhízni agyermeket, hogy mindent megtegyen azért, hogy gyermeke egészségesen éljen.

Általánosságban elmondható, hogy egy kisgyermeknek egészen korán, már három éves korára kialakulnak az alapvetõ táplálkozási szokásai. Vanízlése, és jól megszokott rendszer alapján eszik, illetve iszik. A szülõnekjelentõs szerepe van abban, hogy mennyire jól és egészségesen felépítettrendszerben étkezik a gyermeke.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a szülõnekmindent meg kell tennie azért, hogy ideális irányba terelje a gyermekízlésvilágát, és megakadályozza a felesleges kilók felszedését. Sajnos egyfriss kutatási eredmény arról tanúskodik, hogy az 1-3 éves korosztályt nevelõgyermekek szülei alapvetõ hibákat vétenek az étkezésekben, és borítékolható,hogy a gyermekek nagy része felnõttként is egészségtelen szokásokat folytatmajd.

Egy szülõnek olyan nagy a felelõssége ebben a kérdéskörben, hogy érdemesmár a gyermek megszületése elõtt tudatosan alakítani az étkezési szokásokat,hogy az megfelelõ legyen a késõbb születendõ gyermek számára is, és a szülõ jópéldával járhasson elõl. Nagyon fontos, hogy az étellel soha nem lehet sem jutalmazni, sem büntetni egy gyereket.

Nem adhatunk a gyereknek állandóan enniazért, mert éppen sír, nyûgös vagy szomorú; mert ez a szokás könnyen rögzül, ésfelnõttként is kényszeres megoldásokat szül majd. Az étel természetesen nemjáték, és ezt a szülõi nevelés meg is tudja értetni a gyermekkel, de ez nemegyenlõ azzal, hogy az étellel szülõként büntethetünk, vagy éppenjutalmazhatunk.

Nagyon nagy jelentõsége van a minõségi alapanyagoknak egygyermek táplálásában. A cukros tea, a cukros ital, a cukortartalmú édességeknem számítanak minõségi ételeknek, éppen ezért ki kell õket iktatni, vagyminimalizálni kell a fogyasztásuk mennyiségét. A cukor nem csak a gyermeksúlyára van rossz hatással, de az olyan egészségügyi kockázatok kialakulását ismegnöveli, mint a cukorbetegség.

A gyermekeknek érdemes a natúr és természetes ízekhez hozzászokni, ezért a lehetõ legjobb, ha ételeiket csak mértékkelcukrozzuk vagy sózzuk. Kerüljük el azt, hogy a gyermek a képernyõ elõtt egyen,ne rögzüljön benne olyan rossz szokás, hogy az evés az egyfajta pótcselekvés.

Apéldamutatás ebben az esetben is nagyon fontos, éppen ezért adjuk meg amódját az étkezéseinknek, szépenterítsünk meg, mindig üljünk le, és lassan, az egyes falatokat megízlelve ésélvezve fogyasszuk el az ételeinket – ez a példa ragadós lesz, és a gyermekünkis hasonlóan fog étkezni. Ez a példamutatás igaz a rendszeres sportolásra is.

Legyen a mindennapi program része, hogy a szülõ és a gyermek együtt mozognak,együtt tesznek az egészségükért, így késõbb nem is kell majd túl sokatmagyarázni a gyermeknek, hogy mindez miért annyira fontos. Hiszen egészen picikorától kezdve a saját bõrén tapasztalhatja majd meg az egészséges életmódelõnyeit.

 

Teljes írás
Olvasd el ezeket is:

További cikkek innen: Egészség & Életmód

Fel